blog

Shiba zorgt voor record transactiekosten Ethereum, 8% stijging en hoogste waarde ooit

By 12 mei 2021No Comments

Ethereum is de afgelopen 24 uur met 8% gestegen en heeft zijn hoogste waarde ooit behaald. Dit heeft ervoor gezorgd dat de marktkapitalisatie voor het eerst hoger is dan 500 miljard dollar (412 miljard euro).

Hoogste Ethereum koers ooit

Vanochtend om 6 uur werd het nieuwe hoogtepunt behaald, de Ethereum koers bereikte 3568 euro. Op dit moment is het hele netwerk van Ethereum meer waard dan financiële dienstverlener Visa. Ironisch genoeg is het Amerikaanse bedrijf aan het testen om stablecoins te integreren in hun creditcardnetwerk, en daarvoor gebruiken ze… jawel, de Ethereum blockchain.

Bron: BTC Direct

De stijgende waarde van ether betekent dat de munt almaar populairder wordt. Niet alleen de munt draait op volle toeren, ook het aantal transacties op de blockchain van Ethereum draaien overuren. Dat is en blijft voorlopig een dilemma, hoe meer transacties, des te hoger de transactiekosten.

Transactiekosten nog nooit zo hoog

De kosten van het gebruik van het Ethereum-netwerk zijn gestegen tot een recordhoogte en dit lijkt te komen door de nieuwste rage van meme-munten, denk aan Shiba.

In de afgelopen week zijn de gemiddelde transactiekosten gestegen met 470%, en bereikte gisteren zelfs een dubieus hoogterecord.

Bron: Bitinfocharts

58 euro per transactie

Volgens Bitinfocharts waren de gemiddelde transactiekosten op het Ethereum-netwerk vorige week gedaald tot 12 dollar, ofwel 9,90 euro. Op dit moment betaal je 70 dollar (58 euro), dat is bijna twee keer zoveel als het vorige record van eind februari.

Op de website van Bitinfocharts staat alleen de gemiddelde prijs van het gebruik van het netwerk. Dit betekent dat sommige acties zoals het gebruik van smart contracts, tokenswaps of handel of gedecentrale exchanges (zoals Uniswap) veel duurder kunnen zijn.

Tokenswaps en Shiba

Op ethgasstation.info staat dat de gemiddelde prijs voor een tokenswap op Uniswap 200 dollar (165 euro) kost, een hoogterecord/ diepterecord. Het toevoegen of verwijderen van liquiditeit aan een DeFi smart contract kan maar liefst 210 dollar kosten.

Volgens Trustnodes lijkt dit te komen door memecoins. Dit zijn muntjes die afgeleid zijn van Dogecoin, denk aan het populaire Shiba.

‘De reden voor deze congestie lijken enkele‘ meme ’-tokens te zijn die waarschijnlijk slechts georganiseerde opportunistische pump&dumps zijn.’

Ze schrijven dat Shiba (SHIB) de boosdoener lijkt te zijn. Shiba is een muntje die door de community ook wel de Dogecoin-killer genoemd wordt. Het enige dat de munt nu vermoordt, zijn de transactiekosten op het Ethereum-netwerk.

Leave a Reply