blog

SEC wil geen investeerders XRP in rechtszaak Ripple

By 29 maart 2021No Comments

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) probeert te voorkomen dat XRP-houders als derde partij deelnemen aan de rechtszaak tegen Ripple Labs.

Investeerders niet welkom

In een brief van 26 maart aan de Amerikaanse districtsrechter Analisa Torres stelde de SEC dat XRP-houders niet welkom zijn tijdens de rechtszaak om wettelijke en soevereine immuniteitsoverwegingen.

‘Het Congres heeft de consolidatie of coördinatie van claims zonder toestemming van de SEC bij wet verboden, en soevereine immuniteit sluit de claims van Movants tegen de SEC af.’

XRP-houders voldoen niet aan de vereisten voor interventie, stelt de SEC. ‘Rechtbanken in dit district die verzoeken hebben overwogen om te interveniëren in SEC-handhavingsacties, hebben over het algemeen afgezien van interventie. Ze merkten op dat de SEC in staat is om de belangen van investeerders adequaat te beschermen. Investeerders  hebben geen wettelijk kenbaar recht om de SEC-geschillen over handhaving van de federale effectenwetten.’

Vertraging, complexiteit en verwarring

De SEC voerde ook aan dat ‘tolerante interventie’ door de rechtbank ongunstig is en niet rechtvaardig. Alle andere XRP-houders, inclusief investeerders die Ripple al hadden aangeklaagd wegens niet-geregistreerde aanbiedingen en verkopen van XRP-effecten, zouden waarschijnlijk ook proberen in te grijpen, aldus de SEC. Ze zijn bang dat dit kan leiden tot een lawine van claims, wat weer leidt tot onnodige ‘vertraging, complexiteit en verwarring’.

Afgelopen december spande de SEC een rechtszaak aan tegen Ripple, omdat de verkoop van XRP een ongeregistreerd effectenaanbod was ter waarde van meer dan 1,38 miljard dollar. De SEC noemde ook Ripple’s uitvoerend voorzitter Chris Larsen en CEO Brad Garlinghouse als medebeklaagden, zij zouden medeplichtig zijn aan de schendingen van Ripple. Ook zouden deze twee 600 miljoen dollar aan persoonlijke winst hebben overgehouden uit hun ongeregistreerde verkoop van XRP.

15 miljard dollar schade voor XRP’ers

De brief van de SEC is trouwens een reactie op een brief die op 19 maart werd ingediend door advocaat John Deaton, namens XRP-houders. Zij zouden als derde partij willen  interveniëren om ervoor te zorgen dat de belangen van XRP-houders goed worden verdedigd. Het verzoek is nu in afwachting van de beslissing van de rechtbank.

De onderbouwing is er eentje van financiële schade. In de brief van de advocaat staat namelijk dat door de rechtszaak, alle Amerikaans cryptocurrencybeurzen XRP van hun platform weren. Dit zou hebben geleid tot 15 miljard dollar schade voor XRP-houders.

Leave a Reply