blog

SEC erkent aanvraag bitcoin ETF van VanEck

By 20 maart 2021No Comments

De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten heeft de bitcoin exchange-traded fund (ETF) van VanEck erkend.

Aftellen kan beginnen

Hiermee is het aftellen van 45 dagen begonnen voor een reactie op de bitcoin ETF-aanvraag. Vóór het einde van deze periode moet de SEC de herzieningsperiode goedkeuren, weigeren of verlengen. Verlengingen kunnen maximaal 240 dagen duren.

VanEck diende eerder dit jaar een aanvraag in voor de ETF. De Chicago Board Options Exchange (CBOE) volgde kort en vroeg goedkeuring aan om het fonds van VanEck te huisvesten. Op 1 maart werd het ingevulde aanvraagformulier gepubliceerd.

Mocht de SEC de aanvraag goedkeuren, dan zou dit de eerste ETF zijn die in de Verenigde Staten is goedgekeurd.

Eens moet de eerste keer zijn

VanEck heeft hard gewerkt om deze goedkeuring te krijgen. De investeringsmaatschappij heeft jarenlang met weinig succes meerdere aanvragen ingediend en ook weer ingetrokken.

De SEC heeft nog geen enkele bitcoin ETF-aanvraag goedgekeurd. Een groot aantal bedrijven hebben geprobeerd hun ETF te laten goedkeuren, maar dit is mislukt. VanEck is echter niet de enige. Het wordt vergezeld door andere bedrijven die in 2021 goedkeuring hebben aangevraagd, waaronder Valkyrie en WisdomTree.

De SEC was ook duidelijk over haar zorgen. Veel van de afwijzingen verwijzen naar een gebrek aan handelsvolume van bitcoin en zorgen over manipulatie. De Commissie is met name bezorgd over het feit dat de aanvragers niet hebben aangetoond dat beurzen fraude en manipulatiepraktijken kunnen voorkomen.

De bedrijven gaan toch door met hun aanvragen, ze geloven dat ETF’s de nieuwe futures zijn, met instellingen die vooral geïnteresseerd zijn in dit soort investeringen. Institutionele investeringen direct in bitcoin nemen al toe, neem als voorbeeld het bitcoinfonds van Grayscale. Via Grayscale koop je niet direct bitcoin. Je koopt een aandeel die de waarde van bitcoin volgt.

Canadese ETF geeft hoop

Canada heeft de Verenigde Staten al verslagen door als eerste land in Noord-Amerika een ETF goed te keuren. Het is ook ’s werelds eerste goedgekeurde bitcoin ETF. De Purpose bitcoin ETF werd in februari 2021 goedgekeurd. Slechts negen dagen na de lancering verzamelde de ETF 10.064 bitcoins. Momenteel bezit het 13.783 bitcoins.

Het feit dat een buurland een ETF goedgekeurd heeft, moet hoopgevend zijn voor Amerikaanse aanvragers en geïnteresseerde investeerders.

Leave a Reply