blog

Schaalbaarheid blockchain ethereum nog jaren verwijderd, roadmap update

By 3 oktober 2020No Comments

Vitalik schrijft dat het nog jaren kan duren voordat Ethereum kan schalen op de basislaag  van de blockchain.

‘De schaalbaarheid van de basislaag voor applicaties komt pas bij de laatste grote fase van eth2, die nog jaren verwijderd is.’

Tweede laag in plaats van basislaag

In plaats van volledige schaalbaarheid op de basislaag (L1), stelt hij voor om tot die tijd aandacht te geven aan oplossingen op de tweede laag (L2):

‘Als je er niet van overtuigd bent om ‘helemaal’ in de richting van ‘fase 1.5 en klaar’ te gaan, is er een natuurlijk compromis dat je moet nemen: een klein aantal uitvoerbare shards (bijv. 4-8) en veel meer gegevens shards.’

De beste manier volgens Buterin, is om laag 2-protocollen in wallets in te bouwen, zoals Metamask. Hij verwacht namelijk dat het mogelijk is om tweede laag oplossingen onderdeel te kunnen maken van de basislaag.

Oplossingen integreren

Hij betoogt dat methoden van de tweede laag op de een of andere manier onderdeel kunnen worden van het protocol zelf, waarin hij stelt dat “eth1-clients opnieuw kunnen worden gebruikt als optimistische rollup-clients.”

De vraag is natuurlijk, welke protocollen van laag twee prioriteit hebben. Het is namelijk bijna onmogelijk om verschillende laag 2 oplossingen met elkaar te verbinden.

Tot dus verre leven laag 2 oplossingen nog niet echt. Zelfs niet bij bitcoin, er staat bijvoorbeeld nog niet eens 12 miljoen dollar op het lightning network. Dat zie je ook bij ethereum, er zijn nauwelijks populaire dApps die gebruik maken van tweede laag oplossingen.

Roadmap als aanmoediging

Ethereum-ontwikkelaars kwamen in 2019 bijeen om de roadmap door te nemen. De bijeenkomst werd georganiseerd omdat sommige ontwikkelaars publiekelijk begonnen te morren dat het zo lang duurt.

In dat licht kun je de woorden van Buterin opvatten als iets negatiefs, of als een aanmoediging voor de adoptie van laag 2 protocollen.

Buterin: ‘Ik denk dat het belangrijk is om op te merken dat we, voor zover ik weet, in ieder geval op korte termijn geen keuze hebben. L1 is bijna onbruikbaar voor veel soorten toepassingen, en er is geen andere oplossingen dan L2 dat ons op korte tot middellange termijn tot schaalbaarheid kan brengen.’

Als we Buterin moeten geloven, is een schaalbare eerste laag op de Ethereum blockchain nog ver weg. Maar dat betekent niet dat de volgende stap snel gezet kan worden. Danny Ryan tweet bijvoorbeeld dat de volgende testfase aanstaande is:

Het is nu wachten op een succesvolle test op het testnet, en schaalbaarheid, en ook proof-of-stake komen weer wat dichterbij.

Leave a Reply