blogExchanges

Sam Bankman-Fried reageert op financiële meevaller van $5 miljard bij FTX

By 12 januari 2023No Comments

Het lijkt erop dat de financiële gezondheid van FTX een stuk beter is dan verwacht. Gisteren kwam Cointelegraph namelijk met de primeur dat het beursplatform 5 miljard dollar aan cash en liquide assets bezit. Dat betekent in potentie dat de gebruikers van FTX een significant deel van hun tegoeden terugkrijgen, zo schreef ook Sam Bankman-Fried op Twitter.

“Amerikaanse tak is gezond”

In het nieuwe bericht op Twitter schrijft de gevallen CEO van FTX dat het beursplatform in november nog een paar weken nodig had om alles te lijmen. “Ik denk dat het een reële optie is om de schade van onze gebruikers voor een substantieel deel te repareren. We waren hier in november slechts een paar weken van verwijderd. De Amerikaanse tak van FTX is per definitie gezond en zou iedereen moeten kunnen terugbetalen,” aldus Bankman-Fried.

Het lijkt dus alsof we inzake FTX eindelijk weer wat goed nieuws kunnen bespreken. Al moeten we het nog maar afwachten, want Bankman-Fried heeft op Twitter vaker gelogen. Het bericht over de 5 miljard dollar aan cash en andere liquide assets kwam echter niet van Bankman-Fried.

Dat nieuws kwam van de hoofdadvocaat van FTX, Andy Dietderich. Die geeft aan dat er inderdaad 5 miljard dollar bij elkaar is gehaald, maar dat er nog wel werk aan de winkel is. “We werken nog steeds aan het reconstrueren van de transactiegeschiedenis van het beursplatform en het is nog onduidelijk hoeveel we tekort komen om de gebruikers terug te betalen,” zo sprak Dietderich tegenover Cointelegraph.

Assets verkopen

Om de gebruikers tegemoet te komen en zoveel mogelijk terug te betalen, is FTX volgens Dietderich ook van plan om voor 4,6 miljard dollar aan niet-strategische investeringen te verkopen. Hierbij moet je denken aan zusterbedrijven als LedgerX, Embed, FTX Japan en FTX Europe. Deze bedrijven zijn allemaal onafhankelijk van FTX en hebben een eigen balans. FTX Japan is bijvoorbeeld al klaar met een plan om de tegoeden van zijn gebruikers terug te sturen.

Ook komt er een einde aan de sponsorovereenkomst van FTX met het populaire spel League of Legends. Ook dat moet het bedrijf enkele miljoenen besparen. De Amerikaanse rechter John Dorsey gaf FTX in ieder geval toestemming om de eerder genoemde bedrijven te verkopen. Dat is goed nieuws, maar dat betekent volgens advocaat Dietderich niet dat ze ook meteen verkocht zijn.

Als er goede aanbiedingen binnenkomen, dan zal FTX die in overweging nemen. Aan de andere kant zou je zeggen dat FTX op dit moment weinig weerstand kan bieden. Iedere dollar die binnenkomt is mooi meegenomen en kan het inzetten om de gebruikers en andere schuldeisers tegemoet te komen.

Hoe groot is de schuldenberg van FTX?

Cointelegraph wist eerder te melden dat de schuldenberg van FTX 8,8 miljard dollar bedraagt. Op dat moment spraken de bronnen van het nieuwsplatform echter ook over een beperkte hoeveelheid cash en liquide assets bij FTX. Nu blijkt dat laatste in ieder geval niet waar te zijn, omdat FTX de beschikking heeft over 5 miljard dollar aan liquide assets. Dat zou het gat op de balans in potentie verkleinen tot 3,8 miljard dollar.

Dat is nog steeds een behoorlijk gat, maar een stuk minder groot dan de meeste mensen hadden verwacht. Verder valt het nog maar te bezien, als we de woorden van advocaat Dietderich mogen geloven, hoe hoog de schulden van FTX daadwerkelijk zijn. Als FTX erin slaagt om de eerder genoemde assets te verkopen, dan is het wellicht mogelijk om het volledige gat te dichten. Dat zou voor de gebruikers van het beursplatform in ieder geval een fantastische uitkomst zijn.

Leave a Reply