blog

Russische centrale bank geeft Sberbank licentie om digitale assets te verhandelen

By 18 maart 2022No Comments

De Russische centrale bank heeft op donderdag 17 maart het grote Sberbank een licentie gegeven om digitale assets te lanceren en verhandelen. Het is een beslissing die nieuwe mogelijkheden geeft om het effect van de Westerse sancties te verzachten. Sberbank is niet de eerste partij in Rusland die groen licht krijgt voor het verhandelen van digitale assets.

Veranderd van eerder standpunt

Eerder in februari kreeg blockchain platform Atomyze Russia dezelfde toestemming om digitale assets te verhandelen. Daarmee lijkt de centrale bank van Rusland 180 graden gedraaid ten opzichte van hun eerdere standpunt jegens de sector. Niet lang geleden opteerde de centrale bank nog voor een compleet verbod op de handel en het minen van cryptocurrency. Poetin gaf destijds al aan een algeheel verbod niet te zien zitten omdat hij, met name op het gebied van mining, kansen zag voor Rusland

Wat we precies mogen verwachten van Sberbank is niet duidelijk. Er gaan namelijk ook verhalen dat de bank werkt aan een eigen cryptocurrency. Sberkbank geeft aan blockchain technologie te gebruiken om de veiligheid van digitale transacties te garanderen. Daarnaast wil het bedrijven de mogelijkheid geven om hun eigen digitale assets te lanceren en de assets op het platform van Sberkbank te kopen.

De Sbercoin

German Gref, de CEO van Sberbank, sprak eind 2020 al over een samenwerking met JPMorgan. Samen met de Amerikaanse zakenbank zou Sberkbank werken aan de eigen coin die onder de naam Sbercoin moet lanceren. Tot op heden hebben we daar echter weinig meer van vernomen, al lijkt er nu wat schot in de zaak te komen.

Volgens de bronnen van Reuters, die gesprekken met Sberbank voerden voor het uitbreken van het conflict in Oekraïne, was Sberbank destijds actief bezig met de lancering van Sbercoin. De ongeëvenaarde sancties vanuit het Westen hebben het hart van het Russische financiële systeem geraakt. Het is onduidelijk in hoeverre de sancties en de oorlog de lancering van de Sbercoin vertragen.

Niet alleen Rusland zet stappen op het gebied van crypto

De Russische centrale bank lijkt nadat het eerder dacht aan een algeheel verbod volledig gedraaid te zijn over crypto. Het maakte zich zorgen over de potentie van cryptocurrency’s om de financiële stabiliteit van het land in gevaar te brengen. Inmiddels hoeft het zich daar geen zorgen meer over te maken, want het is lang geleden dat Rusland er financieel zo belabberd voor stond.

Niet alleen Rusland zet stappen op het gebied van cryptocurrency’s. Ook in Oekraïne gaat men door met de legalisering van crypto. Deze week heeft president Volodymr Zelensky zijn handtekening gezet onder de Oekraïense wet ‘On Virtual Assets’.

Het doel van de wet in Oekraïne is vooral om duidelijkheid te scheppen omtrent de juridische status van de industrie. ‘Deze wet schept voorwaarden voor de lancering van een legale markt voor virtuele activa in Oekraïne’, aldus de tekst op de overheidswebsite van het land. Interessant is dat Zelensky de wet heeft ondertekend nadat Oekraïne voor miljoenen aan donaties heeft ontvangen vanuit de crypto-wereld.

Leave a Reply