blog

Rusland overweegt samenwerking met olie- en gasbedrijven om bitcoin te minen

By 21 oktober 2021No Comments

Het lijkt erop dat Rusland langzaam maar zeker aan de kant van bitcoin komt te staan. Vorig jaar werd er in de zomer nog een transactieverbod uitgevaardigd, maar nu komen er steeds meer positieve berichten tevoorschijn vanuit het land van president Vladimir Poetin. Nu weet het nieuwsplatform Kommersant te melden dat Rusland de mogelijkheden onderzoekt om met lokale olie- en gasbedrijven bitcoin te minen.

Het ministerie van industrie en handel, het ministerie van digitale industrie en de centrale bank zijn volgens Kommersant met elkaar in overleg over dit project. Het idee is om petroleumgas in te zetten om energie te genereren voor het minen van bitcoin. De verwachting is dat dit project onder andere interessant is voor Chinese investeerders, die door de eigen overheid buitenspel gezet zijn.

Plannen zitten al langer in de pijplijn

Als we de informatie van Kommersant mogen geloven, dan heeft het hoofd van het ministerie van industrie en handel al op 7 september een brief gestuurd naar het ministerie van digitale industrie en de centrale bank. In de brief is het project uitgelegd en heeft het ministerie van industrie en handel om feedback gevraagd van beide partijen. Het ministerie van industrie en handel wil van de centrale bank vooral weten of zij het als een legitiem idee beschouwen.

“De implementatie van dit plan kan de efficiëntie van het gebruik van natuurlijk gas vergroten door het minen van bitcoin,” zo valt er in de brief te lezen. Het ministerie laat aan Kommersant weten dat het plan voor dit project vanuit de markt zelf is gekomen. Wat laat zien dat de ontwikkelingen in de Verenigde Staten binnen de olie- en gasindustrie in Rusland niet onopgemerkt zijn gebleven.

Dit zijn de ontwikkelingen die bitcoin nodig heeft om een nog robuuster systeem te worden. Door zich te nestelen in belangrijke onderdelen van de economieën van enkele grootmachten in de wereld wordt het verbieden van bitcoin een lastig verhaal. Daarnaast is het goed dat het mining netwerk op verschillende geografische locaties vorm krijgt.

Grote partij binnen Russische olie-industrie is al begonnen

De informant van Kommersant die dicht bij het ministerie van industrie en handel staat zegt dat “één van de grootste Russische oliebedrijven” hun bitcoin-mining operaties wil opschalen. Wat betekent dat het minen in Rusland al begonnen is. Het probleem is dat bitcoin mining in Rusland op dit moment juridisch in grijs gebied zit, waardoor het bedrijf zich heeft gericht tot de ministeries en de centrale bank.

Volgens de informatie van Kommersant heeft het oliebedrijf in kwestie in één maand tijd ongeveer 1,8 bitcoin weten te minen. Wat laat zien dat het allemaal nog in de experimentele fase zit. Mensen van Gazprom Neft, het bedrijf wat schijnbaar achter de operatie zit, weigerden commentaar te leveren.

Volgens Igor Dorofeev, het hoofd van de Associatie van Data Center Industrie Participanten, is het idee ambigu van aard. Aan de ene kant is het logisch en kan olie en gas op deze manier winstgevender weggezet worden. Aan de andere kant behoort het van nature niet tot de kernzaken van de industrie en is het maar de vraag of ze zich hieraan moeten wagen. Alles bij elkaar interessante ontwikkelingen die we zeker in de gaten moeten houden.

Leave a Reply