blog

Ruim 247 miljoen dollar aan bitcoin long positief geliquideerd, ondanks halving

By 11 mei 2020No Comments

Gisteren zijn binnen korte tijd voor meer dan 247 miljoen dollar aan longposities geliquideerd op BitMEX, aldus data van Datamish. Dit betekent dat investeerders die geld inzetten op een stijgende bitcoin koers, deze weddenschappen verloren en hun inzet kwijt zijn.

Data van BitMEX

Bovenstaande staafgrafiek komt van Datamish, en die enorme rode lijn op 10 mei zijn geliquideerde longposities.

Eigenlijk is het niet zo gek dat er zoveel longposities ingenomen waren. Bitcoin was al zeven weken achter elkaar aan het stijgen en op vrijdag leek het nog alsof er niks aan de hand was. Sterker nog, de psychologische grens van 10.000 dollar werd meerdere malen getest. Daarnaast kwam er zelfs interesse van miljardair Paul Tudor Jones, hij schreef aan zijn klanten dat hij bitcoin in zijn portfolio heeft.

Verkoop het nieuws

Met zo veel goed nieuws zou bitcoin bitcoin niet zijn, als de koers niet enorm hard zou zakken. Buy the rumor, sell the news zeggen ze vaak.

Om 2 uur in de nacht zakte begon de machine te haperen en binnen korte tijd was bitcoin 1.200 euro minder waard. Op dit moment is bitcoin ongeveer 8.000 euro waard.

Hefbomen staan in de weg

BitMEX is niet het enige platform waar je long- en shortposities op cryptokoersen kunt innemen. Hsaka keek naar vier platformen en zag dat iedereen die met een hefboom een contract opende, hard verloor. Huh hefboom? Investeren met hefboomwerking (leverage trading) betekent dat je je inleg vermenigvuldigt met een bepaalde factor (soms wel tot 100x) om zo met een relatief klein bedrag een grotere positie in te nemen.

Hoe hoger die factor, des te risicovoller en des te sneller je je positie kunt kwijt raken.

Groot, gapend gat

Nog iets om rekening mee te houden, grote investeerders openen futures (long of short) via de CME Group. Er is nu een gat van 13%, de grootste tot nu toe. Deze wordt vroeg of laat gevuld, dus een grote opwaartse beweging op de korte termijn is nog goed mogelijk.

Maar ga daar niet blind vanuit, op 9 maart was er namelijk een gat van 6% en het kostte bijna twee maanden om deze te vullen.

Leave a Reply