blog

Prijs Ethereum schiet omhoog in afwachting van grote update in juli 2020

By 7 april 2020No Comments

Ether, de cryptocurrency van het Ethereum netwerk, zit sinds dit weekend flink in de lift. De munt behaalde zelfs de grootste dagelijkse winst in meer dan 20 dagen. Nu kan ether meeliften op de groei van de bitcoin koers, maar er is meer aan de hand, aldus de experts.

20 procent stijging

Ether presteert uitzonderlijk goed en dat komt grotendeels dankzij de dagafsluiting van gisteren. De prijs steeg namelijk in vergelijking met 24 uur eerder met 20 procent. Dat is de hoogste winst sinds 13 maart.

Op dit moment staat de munt ongeveer 12 procent in de plus. Op het moment van schrijven is ether 160 euro waard, dat is ongeveer 175 Amerikaanse dollars.

Halving VS ETH 2.0

Ether steeg de afgelopen dagen harder dan bitcoin en dat komt ook door wat er op de planning staat. Bitcoin heeft natuurlijk de block halving, het grootste evenement voor de hele cryptomarkt. Maar Ethereum wacht een upgrade naar ETH 2.0. Dit is de versie van Ethereum die Vitalik Buterin in eerste instantie voor ogen had, de zogenaamde World Computer. De update staat gepland voor juli 2020.

De 2.0-upgrade, vaak Serenity genoemd, belooft een hogere transactiesnelheid en een nieuw beveiligings- en consensusmodel. Ethereum stapt dan officieel over op proof-of-stake (PoS). Dit heeft ook invloed op de koers, je moet namelijk een stake hebben in het netwerk en in dit geval betekent dat minimaal 35 ethers.

Al vijf jaar in ontwikkeling

ETH 2.0 is sinds 2015 in ontwikkeling. Maar er was te weinig technische expertise voor handen om de upgrade snel door te voeren. Toch is de bijbehorende blockchain mateloos populair. Damien Brener, CEO van OpenZeppelin:

Vanuit het oogpunt van een ontwikkelaar is Ethereum de populairste blockchain, het merendeel van de activiteit rondom smart contracts en Dapp gebeurt op Ethereum.

Hij gaat door:

Mensen realiseren zich dat de netwerkeffecten van Ethereum, met name op het gebied van gemeenschap en mengbaarheid (ETH smart contracts die met elkaar in wisselwerking staan), sterker zijn dan ze dachten, wat zou kunnen leiden tot meer vertrouwen in het platform en dus tot hogere prijzen.

Onbedreigd aan kop door netwerkeffect

Je zou verwachten dat als een product 5 jaar in ontwikkeling is, en iedereen daar vanaf weet, er in die tijd een concurrent in dat gat zou springen en zelfs de positie van Ethereum zou overnemen. Toch heeft geen enkele andere partij de leidende positie van Ethereum kunnen bedreigen. Dat zegt ook  Jehan Chu, mede-oprichter van investeringsfirma Kenetic:

Ethereum blijft de nummer 2 munt in de cryptovaluta, en de recente prijsstijging bewijst het geloof in de lange termijn van handelaren in de marktpositie

Maar het echte verhaal staal volgens Chu los van de prijs:

Afgezien van de prijs, is het echte verhaal hoe Ethereum zich ontwikkelt in de richting van Eth 2.0 en het oplossen van legitieme kritiek op netwerksnelheid en schaalbaarheid. In de huidige omgeving is de name of the game overleven. Geen enkel protocol en ontwikkelaarsgemeenschap overleeft beter dan Ethereum, althans niet op dit hoge niveau.

Leave a Reply