blog

Oude bitcoins na negen jaar weer in beweging, winst van 288 duizend procent

By 4 juni 2021No Comments

Een oude whale die zijn bitcoins in bijna negen jaar niet heeft aangeraakt, heeft zojuist ongeveer 28 miljoen euro aan BTC verzonden. Whale Alert zegt dat de transactie van de ene anonieme, naar de andere anonieme wallet is gegaan en dus niet naar een bekend exchange-adres.

Tegen waarde van 11 euro per bitcoin

De originele wallet ontving op 16 augustus 2012 om 16:40 uur voor het eerst 900 bitcoin. Een blik op de historische bitcoin koers leert ons dat BTC destijds ongeveer 11,14 euro waard was. Dat betekent dat die 900 bitcoins toen gezamenlijk iets meer waard waren dan 10.000 euro toen de wallet de coins ontvingen. De totale waarde van al die coins is minder dan een derde van één bitcoin op het moment van schrijven.

Koersstijging van 288 duizend procent

Die 900 bitcoin waren op het moment van de transactie afgelopen dinsdag, bijna 28 miljoen euro waard. Dit markeert een stijging van 288.000 procent! Dat klinkt heel indrukwekkend en dit is misschien overbodig, maar die stijging geldt natuurlijk voor de hele markt, en niet alleen voor deze bitcoins.

Volgens Whale Alert hebben beide wallets geen bekende banden met crypto-instellingen, beurzen of investeerders.

De lang slapende wallet heeft de afgelopen negen jaar meerdere keren een beetje bitcoin ontvangen, hoewel die transacties het resultaat lijken te zijn van dust-aanvallen.

Bitcoin dust aanval

Bij dust-aanvallen zijn hackers en oplichters betrokken die minuscule hoeveelheden cryptocurrency (stof/dust) naar een groot aantal persoonlijke wallets sturen in een poging de privacy van wallet-houders te schenden.

De kleinst deelbare hoeveelheid van bitcoin staat gelijk aan 1 satoshi (dat wil zeggen, 0,00000001 BTC). Een paar honderd satoshi kan dan ook met een gerust hart als dust gezien worden.  Met andere woorden, dust is een kleine, niet noemenswaardige transactie of hoeveelheid; de kosten voor het versturen van de transactie zijn hoger dan de waarde ervan. De meeste mensen valt het niet eens op als er een beetje dust wordt verzonden.

Oplichters weten ook dat gebruikers weinig aandacht besteden aan ontvangen dust in hun wallet. Zij zijn op grote schaal wallets aan het ‘dusten.’

Wallet koppelen aan identiteit

Vervolgens houden zij de transacties van deze ‘dusted’ wallets bij. Uiteindelijk zijn zij in staat om verschillende wallets aan elkaar te linken en uiteindelijk zelfs achter de identiteit van de bedrijven of individuen die de wallets bezitten te komen.

Een van de belangrijkste lessen van bitcoin, is dat je pseudoniem bent. Je privacy is ontzettend belangrijk en het is in niemands belang om te weten hoeveel crypto je hebt.

Leave a Reply