blog

Openbare aanbesteding Europese Commissie voor juridisch advies blockchain

By 22 november 2020No Comments

De Europese Commissie zal een openbare aanbesteding uitgeven voor juridisch advies om te helpen bij haar blockchainproject in de publieke sector.

Het contract heeft een waarde van 60.000 euro. Potentiële kandidaten is gevraagd om alle denkbare relevante juridische vragen en uitdagingen die voortvloeien uit de exploitatie van de EBSI-infrastructuur te behandelen. Dit gaat niet alleen over het grotere juridische kader, maar ook over verschillende use cases.

Ruggengraat voor Europese blockchain

De zogenaamde Europese Blockchain Services Infrastructure (EBSI) wordt beschouwd als een als de ruggengraat voor blockchain infrastructuur voor de publieke sector met, op termijn, interoperabiliteit met platforms uit de private sector.

Het idee is dat elk lid van het Europese Blockchain-partnerschap ,waaronder de 27 EU-leden, Noorwegen, Liechtenstein en de Europese Commissie zelf, ten minste één node zal runnen. België is het eerste land dat is aangesloten. Belnet, de organisatie die de netwerkinfrastructuur van Belgische universiteiten levert, heeft sinds 12 februari een volledig werkende node online.

Europa digitaliseren

De ontwikkeling van de blockchain zal vanaf 2021 worden gefinancierd in het kader van het programma Digitaal Europa, dat gericht is op het opbouwen van de strategische digitale capaciteiten van de EU.

Potentiële kandidaten van de aanbesteding is gevraagd om juridisch advies te geven over mogelijke legale mogelijkheden die de EBSI-infrastructuur zouden kunnen exploiteren. Daarnaast wordt gevraagd om de juridische implicaties aan te pakken van verschillende bestuursstructuren voor goedgekeurde openbare blockchains.

Maar wat wil de Europese Commissie met blockchain?

De EU is van mening dat blockchaintechnologie, mits correct gebruikt, grote voordelen kan opleveren voor de Europese industrie, de Europese economie en de Europese samenleving als geheel. Om deze reden ondersteunt de Europese Commissie blockchain op het gebied van beleid, wet- en regelgeving en financiering.

Hieronder een uitleg van wat Europa van plan is met blockchain. Eva is een studente die gebruik maakt van op blockchain gebouwde apps.

Leave a Reply