blog

Om deze 2 redenen wordt bitcoin 10.000 dollar waard, een technische analyse

By 19 juni 2020No Comments

Dit is de derde dag op rij dat bitcoin zakt, al maakt de koers geen grote bewegingen. Bitcoin laat dubbele signalen zien, aan de ene kant is de uitbraak onder een belangrijk steunpunt een negatief signaal. Aan de andere kant laten twee indicatoren zien waarom dit juist een prima koopmoment is. Wat kunnen we verwachten van de koers?

Onder een sterke ondersteuning

Vanmorgen is bitcoin onder een belangrijke ondersteuning gebroken. Dat zie je op de daggrafiek hieronder, die uitgedrukt wordt in dollars. De rode lijn die onder de koers loopt is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen, de 50-dagen moving average.

Deze lijn wordt in de technische analyse vaak gebruikt als een dynamische weerstand of ondersteuning. Ook kan de 50-dagen moving average je een inzicht geven over de richting van een trend. Sinds de koers boven de lijn beweegt, bevindt de bitcoin koers zich in een sterke stijgende trend. Die stijgende trend komt nu wat in gevaar, omdat de koers zich nu onder de lijn bevindt.

Andere indicator is juist positief

Maar een andere indicator laat juist iets positievers zien. Dat behoeft wel wat uitleg.

Op BitMEX kan je handelen in bitcoin futures. Daarmee speculeer je op het koersverloop van bitcoin. Je kan speculeren op een stijging (longpositie) of een daling (shortpositie).

Elke 8 uur berekent BitMEX rente op de posities. Soms moet iemand met een long rente betalen aan een short. In dat geval is er sprake van positieve rente. Betaalt een short rente aan een long, dan is er een negatieve rente. BitMEX berekent deze rente om de bitcoinprijs op BitMEX in lijn te houden met de bitcoinprijs op andere platformen.

Hoe gebruik je dat in je technische analyse? Een positieve rente komt het meest voor wanneer bitcoin een top bereikt, op dat moment betalen de longs aan de shorts. Zulke momenten zijn goede verkoopsignalen. Dat zie je terug op de grafiek hieronder.

Maar op dit moment is er sprake van negatieve rente, de shorts betalen aan de longs. En dat is meestal een signaal dat bitcoin een bodem heeft bereikt. Deze momenten hebben we op de grafiek uitgelicht met de groene vlakken. Het kan dus goed zijn dat de koers helemaal niet verder zakt, maar hier de bodem heeft gevonden.

Ook Puell Multiple geeft bodem aan

Een andere indicator laat ook zien waarom dit juist een moment is om bitcoin te kopen. De Puell Multiple is een indexcijfer. Je berekent hem door de dagelijkse uitgifte van bitcoin in dollars te delen door het 365-daagse gemiddelde van de dagelijkse uitgifte van bitcoin in dollars.

Je krijgt dan de verhouding te zien tussen de dagelijkse uitgifte in vergelijking met het gemiddelde op lange termijn. Is het cijfer tussen 0,3 en 0,5? Dan is de dagelijkse uitgifte in dollars historisch laag. Dat vormt een goed koopmoment, de groene balk op de grafiek hieronder.

Op dit moment bevindt de koers zich weer in de groene zone. Volgens deze indicator kan dit dus juist een mooi moment zijn om wat meer bitcoin in te slaan.

Wat gaat de koers de komende dagen doen?

De uitbraak onder de 50-dagen moving average geeft aan dat de stijgende trend wel eens over kan zijn. Aan de andere kant is de negatieve rente op BitMEX juist een posiitief teken. Ook de Puell Multiple laat een koopmoment zien. Dubbele signalen dus! Wat gaat de koers op korte termijn doen? Zoals altijd beschrijven we twee scenario’s: positief (bullish) en negatief (bearish).

De grafiek hieronder laat de koers zien van mei tot en met nu, elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Bullish
Blijft bitcoin boven 9.100 dollar (8.118 euro), de oranje balk op de grafiek? Dan kan de koers zich opmaken voor een nieuwe stijging richting 10.000 dollar (8.921 euro), dat is de groene balk op de grafiek. Dat is een sterke psychologische grens voor veel investeerders.

Bearish
Daalt bitcoin, dan is 9.100 dollar (8.118 euro) de eerste ondersteuning. Zakt de koers daaronder, dan vindt bitcoin waarschijnlijk op 8.700 dollar (7.760 euro) een sterke steun. Vanaf mei is het de koers namelijk nog niet gelukt om onder dit niveau te komen.

Leave a Reply