Bitcoinblog

Nog nooit groeide het BBP van El Salvador zo hard, komt dat door bitcoin adoptie?

By 22 februari 2022No Comments

President Nayib Bukele heeft alle reden tot lachen. Nog nooit groeide het bruto binnenlands product van zijn land zo hard als dit jaar. Toevallig heeft El Salvador vorig jaar bitcoin geadopteerd als wettig betaalmiddel, of ja, toeval…

Goed jaar voor El Salvador

Er wordt dus geschiedenis geschreven in El Salvador, want voor het eerst ooit bereikte het BBP de dubbele cijfers, en dat is tegen elke verwachting in.

We laten je niet langer meer in spanning, het bruto binnenlands product van El Salvador is met 10,3% gestegen in 2021. Met het BBP worden alle inkomsten binnen de landsgrenzen opgeteld (niet te verwarren met bruto nationaal product, dan gaat het over iedereen met dezelfde nationaliteit).

Rol van corona in 2020

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van El Salvador dat een kalenderjaar een groei in de dubbele cijfers kan noteren. Deze indrukwekkende groei kan overigens niet los gezien worden van de krimp in 2020, deze werd veroorzaakt door de economische gevolgen van de maatregelen van de opkomst van corona. In 2020 werd namelijk een verandering van -7,9% in het BBP gemeten.

“Het BBP van El Salvador groeide in 2021 met 10,3%. En nu groeide de export (de belangrijkste motor van economische groei) in januari met 13% in vergelijking met januari 2021. Kijken we dit jaar naar een nieuwe dubbele groei van het BBP? Tussen haakjes, El Salvador heeft vóór 2021 nooit een groei van het BBP met dubbele cijfers gehad”, deelde president Bukele op Twitter.

Grootste maandelijkse groei in 30 jaar

Volgens Banco Central steeg de export in januari van dit jaar al met 13%, door een toename van meer dan een half miljard dollar. Ook dit is een unicum, in de afgelopen 30 jaar is in geen enkele eerdere januari de export zo hard gestegen, in relatieve en absolute getallen.

Bitcoin is niet zonder risico

Het is president Bukele er alles aan gelegen om 2021 te herhalen, en hij rekent hiervoor op zijn gok om bitcoin te adopteren. Deze gok is niet zonder risico, het bitcoin plan kan mislukken en heeft er helaas ook al voor gezorgd dat het IMF en de Wereldbank zich tegen El Salvador hebben uitgesproken. Vooralsnog heeft dit geleid tot het mislopen van leningen en een daling van de kredietwaardigheid van het land.

Hoe ziet die gok er uit? El Salvador is het allereerste land ter wereld dat bitcoin erkent als wettig betaalmiddel, dit betekent dat elk bedrijf bitcoin moet accepteren als iemand daar mee wil betalen. Hiervoor is een fonds opgezet en elke inwoner wordt aangemoedigd om de bijbehorende wallet (genaamd Chivo) te downloaden. Inwoners kregen hiervoor 30 dollar aan bitcoin. Dit kan je enigszins vergelijken met het welkomspakket dat elke Nederlander kreeg toen de euro werd geïntroduceerd.

Daarnaast houdt El Salvador ook bitcoin op de balans vast, en deelt de president af en toe als ze weer eens de dip hebben gekocht.

Nieuwe stad bouwen

Ook wil El Salvador zelf bitcoin verdienen door te gaan minen en gebruik te maken van energie afkomstig van vulkanen (echt waar). Als klap op de vuurpijl wordt er ook een heuse, libertarische bitcoinstad gebouwd. Deze wordt bekostigd door de uitgave van obligaties op basis van bitcoin.

Tegenslagen overwinnen

Toch ging de legalisering van bitcoin als wettig betaalmiddel niet zonder slag of stoot. De regering kreeg dus te maken met felle tegenstand van internationale organisaties (zoals het eerder genoemde IMF), maar ook waren er protesterende burgers.

Het is de vraag of die burgers werkelijk tegen bitcoin waren, of gewoon de regering en het beleid van de zittende president hekelden. Wat ook niet hielp was dat de lancering van de Chivo wallet vrij buggy was.

Geen nadeel ondervonden van bitcoin

Ondanks alle tegenslagen en waarschuwingen laat El Salvador mooie groeicijfers zien. Dit is uiteraard niet volledig te wijten aan het omarmen van bitcoin, het is zonder verdere onderzoek niet eens hard te maken dat dit ook maar een beetje door bitcoin komt. Wat dit wel laat zien, is dat een land er in ieder geval niet op achteruit gaat door de adoptie van bitcoin.

Andere landen met een vergelijkbare economische situatie, zouden zomaar in de verleiding kunnen komen om ook een gokje te wagen. En dan wordt het tijd om je in te lezen in game theory.

Leave a Reply