blog

Nieuwe kandidaat Satoshi Nakamoto: Is Paul Le Roux bedenker van Bitcoin?

By 26 april 2021No Comments

Satoshi Nakamoto is waarschijnlijk het grootste mysterie van het digitale tijdperk. De mysterieuze bedenker van Bitcoin is nog altijd niet ontmaskerd en de kans is groot dat hij altijd anoniem zal blijven. Met meer dan 1 miljoen bitcoin op zijn naam behoort Satoshi nu al tot de rijksten der aarde. Hoe bijzonder is het als de rijkste persoon ter wereld straks een pseudoniem is waarvan niemand weet wie erachter zit? Toch zijn er steeds weer mensen die Satoshi proberen te ontmaskeren.

De volgende in het rijtje is Evan Ratliff die op basis van onderzoek beweert dat Paul Le Roux de man achter Satoshi Nakamoto is. Al geeft Ratliff zelf meteen toe dat zijn verhaal enigszins gekunsteld is en dat Satoshi zomaar een heel ander persoon kan zijn. Maar laten we er eens induiken.

Wie is Paul Le Roux?

Le Roux is een programmeur met een specialisatie in encryptie die een online farmaceutisch bedrijf in een wereldwijde criminele organisatie veranderde. Het bedrijf van Le Roux hield zich onder andere bezig met het vervoeren van drugs en wapens en hield werknemers in het gareel met de dreiging van geweld en moord.

In 2012 werd Le Roux naar Liberia gelokt, wat een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten heeft, hier zou hij het Colombiaanse hoofd van een kartel ontmoeten. Later bleek de kartelleider een betaalde informant van de Amerikaanse anti-drugs brigade. Bij aankomst werd Le Roux gearresteerd door de lokale politie, die zijn smeergeld weigerde en hem aan de Amerikanen overhandigde.

In ruil voor het toegeven van de aantijgingen wat betreft het importeren van drugs in de Verenigde Staten kreeg Le Roux immuniteit van alle andere strafbare feiten die hij op zijn naam had, waaronder moord. Dit bespaarde hem uiteindelijk de doodstraf en leidde tot een gevangenisstraf van 25 jaar.

Argumentatie is zwak

In zijn zoektocht naar de identiteit van Satoshi Nakamoto en meer in het bijzonder naar Paul Le Roux, heeft Evan Ratliff honderden interviews afgelegd met handlangers en connecties van Le Roux. Zonder resultaat, wat hem ertoe bewoog om zijn onderzoek te staken. Maar in 2018 verscheen de naam Le Roux in een voetnoot in de zaak tussen Ira Kleiman en Craig Wright, wat voor Ratliff genoeg reden was zijn onderzoek te hervatten.

Ira is de broer van Dave Kleiman, die samen met Craig Wright honderdduizenden bitcoin heeft gemined. Dave overleed in 2013 en Ira verdenkt Wright ervan de bitcoin van Dave voor zichzelf gehouden te hebben.

Voor het verbinden van Le Roux aan het pseudoniem Satoshi Nakamoto wijst Ratliff op het verleden van Le Roux als expert op het gebied van cryptografie en netwerktechnologie. Voordat Le Roux oeen crimineel leven leidde, werkte hij jaren lang als programmeur aan encryptiesoftware genaamd “Encryption for the Masses” of E4M.

Soortgelijk pad als Satoshi

In 1999 kondigde hij E4M aan in een cryptografie mailinglijst, lanceerde hij een website gekoppeld aan het protocol, maakte hij de code open source en ging hij geduldig in discussie met mensen die verbeteringen suggereerden. Satoshi bewandelde voor de lancering van Bitcoin een soortgelijk pad. Hij publiceerde de Bitcoin white paper ook voor het eerst in een vergelijkbare mailinglijst in oktober 2008. Daarna rolde hij de software uit op bitcoin.org en nam hij rustig de tijd om technische vragen te beantwoorden en suggesties in het protocol op te nemen.

Ratliff wijst verder op meer subtiele omstandigheden die Le Roux aan de Satoshi koppelen, zoals een post van Satoshi waarin hij “strong encryption for the masses,” schrijft wat lijkt op de naam van het E4M-protocol van Le Roux. Daarnaast stipt hij de achtergrond van Le Roux aan en zijn verbinding met de Britse Gemenebest als Zuid-Afrikaan en koppelt hij dat aan het gebruik van Satoshi van de Britse spelling. Als laatste benoemt hij de aversie tegen controle van de overheid die Satoshi en Le Roux delen.

Alles bij elkaar lijkt het verhaal van Ratliff geen hele sterke case voor de identiteit van Satoshi Nakamoto. De achtergrond van Le Roux is spannend en bijzonder om te lezen, maar de argumenten voor hem als Satoshi zijn op z’n hoogst zwak te noemen. Ratliff is ook de eerste om dat toe te geven. Wie Satoshi daadwerkelijk is? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Leave a Reply