blog

Nieuw formaat adres moet bitcoin gebruiksvriendelijker maken

By 3 december 2019No Comments

José Femenías Cañuelo heeft een manier bedacht om bitcoin gebruiksvriendelijker te maken. De Spaanse ontwikkelaar wil met zijn systeem Easypaysy ontvangstadressen makkelijker maken om te onthouden. En dat allemaal zonder in te leveren op privacy of veiligheid. En het goede nieuws is: er hoeft niets aan bitcoin veranderd te worden. Zijn oplossing kan gebruikt worden als laag over bitcoin heen. In zijn whitepaper beschrijft hij hoe het werkt.

Wat is het probleem?

Bitcoin is nu nog moeilijk in gebruik, vooral als het gaat om ontvangstadressen (vergelijkbaar met rekeningnummers). Ga maar na: wat doe je als iemand geld naar jouw bankrekening wil versturen? Waarschijnlijk som je dan zonder problemen je IBAN-nummer op.

Maar hoe anders gaat het nu bij bitcoin. Het adres bc1qjl8uwezzlech723lpnyuza0h2cdkvxvh54v3dn kan je niet zomaar opdreunen. Tenzij je een wonderkind zoals Vitalik Buterin bent.

En gebruik je constant hetzelfde ontvangstadres? Dan lever je in op veiligheid en privacy. Alle transacties zijn namelijk openbaar terug te vinden op de blockchain. Het is daarom aan te raden om regelmatig te wisselen van ontvangstadres.

Easypaysy zorgt voor eenvoudigere adressen

Met Easypaysy krijgt iedere bitcoin gebruiker een uniek account-ID, bijvoorbeeld btc@54387.636.577. Dit account-ID vertegenwoordigt dan je bitcoin wallet waaronder al je ontvangstadressen vallen. Ook al stuur je bitcoin naar dit ID, op de blockchain kan je nog steeds bitcoin op verschillende ontvangstadressen ontvangen. Zo blijft je privacy gewaarborgd.

José Femenías Cañuelo is geïntrigeerd door Bitcoin als netwerk, maar vindt ontvangstadressen maar onhandig. In zijn whitepaper vertelt hij er het volgende over: ‘Bitcoin adressen zijn echt niet bedoeld voor mensen. Je kan niemand forceren om betalingen naar een crypto-adres te maken of te ontvangen. Net zoals je niemand kan forceren om alleen IP-adressen te gebruiken om op het internet te surfen.’

Je ontvangstadres ziet er dus iet meer uit als een onbegrijpelijke reeks tekens, maar verandert in een reeks cijfers die makkelijk te onthouden zijn. Of zoals Cañuelo zelf zegt: je gebruikt ook geen IP-adres om naar een website te surfen.

Bitcoin ontwikkelaar Jimmy Song vindt Easypasy ook een interessant concept: ‘Ik heb nog niet gedacht over de nadelen, maar deze account-ID’s zorgen voor meer gemak dan ontvangstadressen zoals we die nu kennen. Je kan deze makkelijker onthouden en bijvoorbeeld op een visitekaartje drukken.’

Wil je weten hoe de oplossing technisch in elkaar steekt? Lees dan het whitepaper (PDF) hier.

Leave a Reply