blog

Monero (XMR) is beter voor privacy dan bitcoin (BTC) volgens Antonopoulos

By 8 juli 2020No Comments

Andreas Antonopoulos zegt dat Bitcoin waarschijnlijk nooit zulke privacy functies krijgt als die van Monero. De schrijver zegt dat hij graag meer privacy-functies op bitcoin zou willen zien, maar ziet dat niet snel gebeuren.

Onwaarschijnlijk dat bitcoin monero overtreft

In een livestream op YouTube waar Antonopoulos inging op vragen van kijkers, zei hij dat het onwaarschijnlijk is dat bitcoin ooit privacy functies zal implementeren die vergelijkbaar zijn met die van Monero (XMR).

Antonopoulos zei dat het creëren van dergelijke functies op een cryptocurrency als bitcoin voor een enorme hoeveelheid controverse zou zorgen. Bovendien zei hij dat de structuur van bitcoin gewoonweg geen ring signatures en stealth-adressen toestaat.

‘Ik denk dat we binnenkort Schnorr, Taproot en Tapscript zullen zien, die de deur openen naar een heleboel verbeteringen,’ aldus Antonopoulos, ‘maar ze hebben nog steeds geen betrekking op zero knowledge proof of de soorten ring signatures en stealth-adressen die Monero wel heeft. Bitcoin is geen privacymunt.’

Is privacy van bitcoin effectief?

De functies waarnaar Antonopoulos verwijst zijn Schnorr, Taproot en Tapscript (een script-update van Taproot). Deze ontwikkelingen worden door anderen in de cryptogemeenschap vaak genoemd als oplossing om bitcoin meer privé te maken.

Onderzoeksdirecteur Andrew Poelstra van Blockstream zei dat Taproot in potentie elke transactie op de blockchain van bitcoin onherkenbaar zou kunnen maken. Hierdoor kunnen bedrijven als Chainalysis geen transacties meer volgen. Dat doen zij bijvoorbeeld in opdracht van overheden of de politie.

Poelstra zei echter wel dat transactiebedragen en de transactiegrafiek nog steeds in te zien zijn, deze zijn veel lastiger om aan te passen.

Multisignature schema’s (MultiSigs) van Schnorr zijn een andere mogelijkheid. Poelstra zegt dat het gebruik van deze methode ervoor zorgt dat de originele signatures verhuld blijven, net als het aantal signatures voor MultiSig transacties.

Bitcoin kan beter als pseudoniem dan als volledig anoniem worden beschouwd, aangezien veel transacties op de bitcoin blockchain nog steeds kunnen worden getraceerd, zelfs met deze ontwikkelingen, aldus Antonopoulos.

Lees hier meer over hoe anoniem je kunt zijn met bitcoin.

Leave a Reply