blog

Mijlpaal voor bitcoin: 1 miljard adressen laten oudgedienden ver achter zich

By 17 augustus 2022No Comments

Bitcoin heeft de mooie mijlpaal van 1 miljard unieke adressen behaald. Hiermee laat Bitcoin zowel Ethereum als Litecoin ver achter zich, met respectievelijk 158 miljoen en 148 miljoen unieke adressen.

Bitcoin daalt sinds begin 2022

De mijlpaal is extra mooi omdat de cryptomarkt al een tijd in een bearmarkt verkeert. De bitcoin koers is sinds begin dit jaar met bijna 50% gedaald, maar sinds de zomer bezig aan een kleine opmars. Op dit moment wordt bitcoin verhandeld voor iets meer dan 24 duizend euro.

Bron: BTC Direct

In tegenstelling tot de rest van de cryptomarkt zag Bitcoin de activiteit op zijn netwerk echter niet afnemen. Dit wordt bevestigt door onderzoeksbureau Glassnode.

Aantal unieke adressen Bitcoin bereikt 1 miljard

De laatste gegevens van Glassnode laten zien dat het totale aantal unieke adressen op het Bitcoin-netwerk zijn hoogste punt ooit bereikte. Meer dan 1 miljard unieke adressen nemen momenteel deel aan het netwerk.

In de grafiek hieronder is de grijze lijn de bitcoin koers. De lichtblauwe lijn is het totaal aantal adressen van Bitcoin, oranje vertegenwoordigt het aantal adressen op het netwerk van Litecoin. Paars staat voor het aantal adressen op Ethereum.

Ethereum heeft meer transacties per dag

Ethereum, de op een na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie en netwerkgrootte, blijft ver achter. Met 158 miljoen unieke adressen die deelnemen aan het netwerk, komt Ethereum niet eens in de buurt van de snelheid waarmee Bitcoin groeit.

Maar Ethereum kan wel pochen over iets anders. Het aantal transacties op het netwerk van Ethereum laat Bitcoin ver achter zich. De grafiek hieronder van Bitinfocharts plot het aantal transacties per dag en sinds de bullrun van 2017 is er geen dag geweest dat Bitcoin meer transacties had dan Ethereum.

Litecoin valt buiten top 20

Litecoin daarentegen, heeft maar weinig in te brengen tegen het geweld van Bitcoin en Ethereum. Een groot deel van het afgelopen decennium kon LTC de twee andere munten nog enigszins bijbenen qua marktkapitalisatie, maar inmiddels staat litecoin niet eens meer in de top 20.

Het aantal unieke adressen op Litecoin groeit overigens wel sneller dan bij Ethereum, maar beide netwerken kenden in 2022 enige stagnatie.

De koers van litecoin, het aantal transacties en het transactievolume van Litecoin is sinds het begin van het jaar aanzienlijk gedaald. Sinds begin 2022 is de waarde van LTC 60% afgenomen.

Litecoin heeft ook iets

Litecoin vierde onlangs zijn tiende verjaardag zonder dat het netwerk ooit down ging. Het netwerk van Litecoin kan je dus gerust stabiel noemen, maar wellicht dat dat ook te maken heeft met dat er minder activiteit plaatsvindt dan op andere netwerken.

Bitcoin heeft in zijn hele geschiedenis twee momenten van downtime gekend. Deze twee samen hebben ervoor gezorgd dat bitcoin ongeveer 15 uur niet bereikbaar was. Toch is de uptime van bitcoin 99,98%.

Ethereum rapporteert 100% uptime. Maar Ethereum heeft verschillende aanvallen en problemen gehad die het kernteam ertoe hebben aangezet de clientcode te wijzigen en het netwerk te forken. Een tweetal voorbeelden:

  1. De start van de Ethereum DAO-hack was op 17 juni 2016, toen een hacker 3,6 miljoen ETH uit een smart contract haalde. Hoewel Ethereum geen downtime in de klassieke betekenis kende, werd de blockchain wel opgesplitst in Ethereum en Ethereum Classic.
  2. Op 11 november 2020 ondervond de Ethereum-infrastructuurprovider, Infura, een storing, waardoor veel beurzen de opnames stopten toen de keten begon te splitsen bij blok 11234873 omdat de ontwikkelaars een wijziging in de code hadden aangebracht.

Toegegeven, we hebben ontzettend onze best moeten doen om een statistiek te vinden die in het voordeel van Litecoin spreekt.

Leave a Reply