blog

Michael Saylor van MicroStrategy wil bitcoin 100 jaar vasthouden, er is niks beters

By 24 oktober 2020No Comments

In een interview met Raoul Pal, CEO van Real Vision, zegt Saylor MicroStrategy dat hij geen reden kan bedenken waarom mensen nu hun bitcoins verkopen.

Wie is er zo gek om te verkopen?

‘Wie zijn deze mensen die het aan mij verkopen? Ik kan niet geloven dat iemand bereid is het aan mij te verkopen. Maar ik bedank de sterren. Ik heb zoiets van, sla me nog een keer, sla me nog een keer, sla me nog een keer. ‘

Sinds de aankondiging dat zijn bedrijf MicroStrategy voor 400 miljoen dollar bitcoin kocht, zegt Saylor hij er van wordt beticht een zwakke maag te hebben. Maar niets is minder waar.

‘Ik zie deze jongens op crypto Twitter. En ze zeggen: ‘Ja, Saylor koopt bitcoin en hij gaat het dumpen. Hij gaat het kopen en er vervolgens een ander bedrijf mee kopen. Hij gaat het kopen totdat hij winst heeft.’

Lange termijn

‘Er zijn veel handelaren op de markt. Ze snappen de mentaliteit van lang termijn niet. Ik koop het voor de kerel die gaat werken voor de kerel die ingehuurd gaat worden door de man die mijn baan over 100 jaar overneemt. Ik verkoop het niet. Als het met een factor 100 stijgt, leen ik misschien een beetje om iets te kopen wat ik wil, maar wat ga ik ermee kopen dat beter is dan wat ik koop?’

‘Elk andere asset, en ik tel voor 250 biljoen dollar aan assets zoals goud, vast inkomen, staatsschulden, kasequivalenten, elk ander schatkistpapier heeft een negatief reëel rendement. Wat ga ik ermee kopen? Er is niks anders om te kopen.’

Banken verstoren markt

Saylor zegt dat Bitcoin een veel betere troef is voor de lange termijn dan goud, omdat het niet alleen meer liquide is dan het edelmetaal, maar ook omdat de prijs onafhankelijk is van het aantal mensen dat meedoet. Dit is de afgelopen honderd jaar vele malen gebeurd, zegt Saylor, waarbij hij de olieprijs als voorbeeld neemt.

‘We produceerden in dit land vijf miljoen vaten olie per dag en iedereen zei oh mijn god, de olieprijs gaat naar  100 dollar per vat. Het is een crisis. We hebben hier oorlogen over gevoerd. We hebben oorlogen gevoerd om onze oliebelangen te beschermen, omdat we dachten dat de westerse wereld zou verstikken als we geen toegang zouden hebben tot goedkope olie uit Saoedi-Arabië.’

‘Dus wat gebeurde er? De olieprijs ging omhoog. Weet je wat er gebeurde toen het 100 dollar per vat kostte? Grote banken vormen conferenties en ze zouden vermogende individuen samenbrengen met de volgende belofte: ‘Je weet dat er een kans is om miljarden dollars te investeren in deze nieuwe fracking-operaties en ze kunnen olie voor 45 of 30 dollar per vat betalen. De prijs is 100 dollar maar we verkopen het voor 70, 80, 90 dollar per vat.’

Bitcoin is liquide

Saylor zei ook dat bitcoin meer liquide is dan goud.

‘Je kunt liquide kapitaal verplaatsen van Amazon naar Apple naar bitcoin. Je kunt geen goudmijnkapitaal verplaatsen. Het doet maar één ding, wat betekent dat mijn knieën begraven zitten in het beton, en het enige dat ik weet, is dat ik weet hoe ik meer goud moet maken.’

‘Dit is geen speculatie, noch een hedge. Het is een bewuste bedrijfsstrategie om de Bitcoin-standaard toe te passen.’

Bitcoin over periode 100 jaar beste onderpand

Saylor zegt dat bitcoin het beste onderpand ter wereld is en niet eens te vergelijken is met goud of andere grondstoffen. Hij vertelde Pal dat als je gedurende 100 jaar 100 miljoen dollar in contanten aanhoudt, je 99% daarvan verliest, en als je in goud houdt, verlies je op zijn best nog steeds 85%.

Na een verscheidenheid aan opties te hebben overwogen met een vooruitzicht van 100 jaar, besloot Saylor dat Bitcoin de enige optie was. ‘Belastingen en transactiekosten doden bijna alle andere activa, en degenen die niet worden vermoord, zijn kreupel omdat ze worden gecontroleerd door een CEO, een regering of een land.’

Leave a Reply