blog

Mexicaanse Financial Intelligence Unit: banken worden vaakst gebruikt om geld wit te wassen

By 29 augustus 2020No Comments

De Mexicaanse Financial Intelligence Unit publiceerde onlangs de resultaten van zijn tweede nationale risicobeoordeling. In deze beoordeling ontkrachten zij direct een van de grootste vooroordelen over cryptocurrency: worden cryptomunten daadwerkelijk gebruikt om geld wit te wassen?

Volgens de beoordeling, geciteerd in de Mexicaanse krant El Economista, bevat de G7-bankengroep de grootste risico’s bij het witwassen van geld. Deze bankengroep bestaat uit BBVA, Santander, Citibanamex, Banorte, HSBC, Scotiabank en Inbursa.

Geen vermelding over cryptocurrency’s

Opvallend, in het artikel wordt nergens gesproken over cryptocurrency beurzen of exchanges, of cryptomunten in het algemeen. Blijkbaar ziet de Mexicaanse Financial Intelligence Unit geen risico in het gebruiken van cryptocurrency om geld wit te wassen. Grote banken, beursfirma’s en institutionele bankinstellingen vallen wel onder de classificatie ‘hoog risico’, zo valt te lezen in het Mexicaanse verslag.

Hoewel cryptocurrency niet in de nationale risicobeoordling voorkomt, heeft de Mexicaanse Financial Intelligence Unit de cryptomarkt wel op het oog. Tijdens een virtuele conferentie in augustus vermeldde een vertegenwoordiger dat cryptocurrency wel degelijk een risico vormt voor illegale activiteiten, en merkte op dat de technologie nog steeds als een “opkomend risico” wordt beschouwd.

Mexicaanse blockchain markt blijft groeien

Ondertussen blijft de Mexicaanse blockchainmarkt maar groeien. Volgens Mexicaans blockchaing-gericht advocatenkantoor Legal Paradox is de Mexicaanse fintech en blockchainmarkt gegroeid met meer dan 90 procent sinds 2018. Legal Paradox ziet Mexico daarmee als een voorbeeld voor de rest van de sector wereldwijd.

Op dit moment zijn er meer dan 640 fintech bedrijven in Mexico, daarvan bevinden zich 443 bedrijven (69,1%) in Mexico-Stad, de hoofdstad van Mexico.

De meeste fintech-bedrijven richten zich op het verstrekken van leningen (17%). Fintech tools en vermogehsbeheer beslaan respectievelijk 14% en 12% van de markt, terwijl 10% van de bedrijven iets met betalingen doen.

Agrotechnologie en vastgoedtechnologie zijn de minst grote segmenten van de insdustrie, elk bevatten ze minder dan 0,5% van alle blockchain- en fintechbedrijven in Mexico.

Leave a Reply