blog

Met Sphinx app je en stuur je bitcoin naar je vrienden via het Lightning Network

By 20 april 2020No Comments

Een tijd terug schreven we over Whatsat, een censuurbestendig alternatief voor WhatsApp. De ontwikkelaars van Sphinx hebben hierop voortgeborduurd en een werkende app gebouwd. Met de app van Sphinx kan je end-to-end encrypted appen en videobellen. Maar het belangrijkste, je kan elkaar ook satoshis sturen via het lightning network. Satoshis of sats zijn het kleinste deel van een bitcoin. Eén sat is een honderd miljoenste deel van bitcoin.

App nog in testversie, maar wel beschikbaar

Sphinx werkt verder op het idee van Whatsat van Joost Jager. De app van Sphinx is nog in beta-modus, en deze testversie is te downloaden voor Android en iOS. In het filmpje zie je dat verschillende functionaliteiten zoals het appen en het versturen van sats al goed werkt. Ook niet onbelangrijk, de app ziet er strak uit en lijkt erg gebruiksvriendelijk op het eerste gezicht.

Digitale betalingen via chat-applicaties worden steeds populairder. Denk bijvoorbeeld aan WeChat Pay, de betaaldienst van WeChat. Volgens recente data gebruiken meer dan 900 miljoen mensen regelmatig WeChat Pay. Vooral in China is de betalingsverwerker populair, maar ook daarbuiten groeit WeChat Pay hard. Apps zoals Sphinx bieden dezelfde dienst, maar dan met bitcoin via het lightning network.

Wat is het Lightning Network?

Het Lightning Network is een oplossing voor het schaalprobleem van bitcoin. Op de huidige bitcoin blockchain kunnen slechts zeven transacties per seconde verwerkt worden. Het Lightning Network kan je zien als een soort tweede laag over de bitcoin blockchain heen. Er zijn geen blokbevestigingen nodig voor een lightning transactie, dus dit soort transacties verlopen razendsnel en met minimale transactiekosten.

Door het Lightning Network kan bitcoin wereldwijd worden gebruikt als betaalmiddel. Maar voor het zover is moet het netwerk eerst nog wat groeien. Op dit moment heeft het netwerk namelijk een capaciteit van 6,7 miljoen dollar aan bitcoin. Dat is nog lang niet de totale 130 miljard dollar aan marktwaarde die bitcoin heeft.

Benieuwd? Je kan de testversie van Sphinx hier downloaden.

Leave a Reply