blog

Meer rechters in China accepteren data op blockchain als bewijs

By 22 maart 2022No Comments

Sichuan en Inner-Mongolië zijn twee staten in China die eerder aankondigden op de blockchain opgeslagen data als bewijs te accepteren in rechtszaken. Hiermee wordt de volgende interessante toepassing voor blockchain technologie in de praktijk gebracht.

Boodschap in het eerste blok

Wat een blockchain in theorie aantrekkelijk maakt voor bewijsstukken is dat opgeslagen data na publicatie niet meer te veranderen is. Neem bijvoorbeeld de boodschap van Satoshi Nakamoto in het eerste bitcoin blok. “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” Deze boodschap is niet per se relevant op juridisch gebied, maar je kunt je voorstellen dat ook contracten en andere zaken op deze manier vastgelegd kunnen worden op een manier dat niemand het achteraf kan ontkennen.

In een conflict tussen twee partijen in Inner-Mongolië is door de rechter een op de blockchain opgeslagen contract geaccepteerd als een waardig bewijsmiddel. Het ging om een zaak waarin de aanklager en aangeklaagde een conflict hadden over een leencontract.

Leencontract op de blockchain is bewijs

De rechter gebruikte uiteindelijk het op de blockchain opgeslagen contract om de aangedragen argumenten van beide partijen te onderzoeken. Uiteindelijk kwam het zonder bezwaren van beide partijen tot een uitspraak.

In Sichuan heeft de rechter op soortgelijke wijze een beroep gedaan op de blockchain. Ditmaal ging het om op de blockchain opgeslagen bewijs ten aanzien van een auteursrechtzaak. De aanklager meende dat de inbreukmakende partij plagiaat had gepleegd en zijn muziek voor commerciële doeleinden gebruikte.

In de auteursrechtzaak kwam de aanklager met blockchain-bewijs wat door de verdedigende partij niet weerlegd kon worden. Dit bewoog de rechtbank ertoe om op basis van deze gegevens te bepalen dat de verdedigende partij de aanklager moest compenseren voor een bedrag van 20.000 yuan, wat neerkomt op ongeveer 3.300 euro.

Grote hoeveelheden info op blockchain

Het Supreme People’s Court van China, een hogere rechter in het land, publiceerde in 2022 een rapport waarin het aangaf dat reeds 1,71 miljard bewijsstukken op de blockchain staan. Wat dat precies betekent is niet duidelijk.

Afgelopen augustus bevestigde dezelfde hoge rechter de validiteit van op de blockchain opgeslagen gegevens voor rechtszaken. Dit deed het in de zogenaamde Cyber Litigation Regulations. Eerder kwam het nieuws naar buiten dat een Chinese rechter in Guangzhou een blockchain-systeem heeft voor het behandelen van rechtszaken.

Beide partijen kunnen op dit systeem bewijsstukken uploaden. Vervolgens kan de rechter dit bewijs bevragen en geven de partijen antwoorden. Alle communicatie met betrekking tot het bewijs wordt ook op de blockchain opgeslagen. Zo houdt het systeem op eerlijke en onbetwistbare wijze bij hoe een rechtszaak verloopt.

Blockchain technologie lijkt al jaren veel potentie te hebben voor toepassingen in de rechtspraktijk. Denk bijvoorbeeld aan smart contract; automatische contracten die zichzelf precies volgens de vastgelegde code uitvoeren. Deze kunnen een deel van het werk van advocaten en rechters kunnen overnemen. China laat zien dat de technologie ook op het gebied van bewijsstukken een toegevoegde waarde kan hebben.

Leave a Reply