blog

Meer dan 9 miljard dollar aan stablecoins in omloop, is dat goed of slecht?

By 21 april 2020No Comments

De totale marktwaarde van alle stablecoins blijft maar stijgen. Uit onderzoek van Coin Metrics blijkt dat er nu meer dan 9 miljard dollar aan stablecoins in omloop zijn. Het gaat hard, want begin april waren er nog 6 miljard dollar aan stablecoins in omloop. Dat is een stijging van 50 procent in een maand!

Waarde gelinkt aan een fiat valuta

Stablecoins zijn cryptomunten met een waarde die gelinkt is aan een valuta zoals de dollar of de euro. De meest bekende en grootste stablecoin is Tether (USDT). Daar zijn er nu 6,3 miljard van in omloop. Maar wat zegt het groeiende aantal stablecoins eigenlijk over de cryptomarkt? Sommige experts zien het als een positieve ontwikkeling, anderen waarschuwen voor de negatieve gevolgen.

Stablecoins kunnen negatief zijn voor bitcoinkoers

Volgens Sam Bankman-Fried, CEO van crypto-exchange FTX en bitcoin trading fonds Alameda Research, kan je het groeiende aantal tethers op drie manieren verklaren:

  1. Over-the-counter traders. Volgens Bankman-Fried is tether vooral in Azië erg populair.
  2. Traders verkopen bitcoin voor tether om posities af te dekken (te hedgen).
  3. Traders verkopen bitcoin voor tether om risico’s te verkleinen.

Zijn de laatste twee factoren het geval, dan heeft het groeiende aanbod van tether dus een negatieve impact op de bitcoin koers.

Maar ook juist positief

Aan de andere kant kan een groot aanbod aan stablecoins op de langere termijn juist positief zijn. Dat legt Ryan Selkis uit, CEO van crypto-analysebedrijf Messari.

Vóór de komst van stablecoins was het moeilijk om bitcoin te verwisselen voor dollars. Je bank moest dan het bedrag overschrijven naar je bankrekening, en dat neemt tijd in beslag.

Stablecoins zorgen voor meer flexibiliteit. Je kan snel wisselen tussen bitcoin en dollar, zonder dat daar een bank aan te pas komt. Hoe meer stablecoins er in omloop zijn, hoe meer geld er binnen de cryptogemeenschap blijft. Dit geld kan nu makkelijker dan ooit terugvloeien naar cryptocurrency’s zoals bitcoin en ethereum.

Leave a Reply