blog

Meer dan 100.000 bitcoins vastgezet op DeFi voor passief inkomen

By 15 september 2020No Comments

Meer dan 100.000 bitcoins zijn omgezet naar tokens op de Ethereum blockchain. Van dit aantal is zeker de helft de afgelopen 30 dagen gemigreerd naar verschillende DeFi-protocollen. Dit vertegenwoordigt een waarde van 1,1 miljard dollar (ongeveer 900 miljoen euro).

Parabolische groei

De beste bron om dit soort statistieken bij te houden en te bekijken, is DeFi pulse. Hieronder zie je hoe snel DeFi in populariteit is toegenomen. Dit zijn het aantal bitcoins dat vastgezet wordt bij verschillende yield farming protocollen.

DeFi speelt zich voornamelijk af op de blockchain van Ethereum. Het is dan ook geen verrassing dat, hoewel de cijfers indrukwekkend zijn, het aantal ethers het aantal bitcoin overschaduwt. Er wordt momenteel 3,3 miljoen ethers vastgehouden op DeFi.

Mijlpaal voor DeFi

Toch is dit een belangrijke mijlpaal voor DeFi en voor bitcoin.. maar vooral voor Defi. Het laat zien dat bitcoiners bereid zijn om hun zuurverdiende sats in te zetten om passief inkomen te genereren. Zoals je ook hierboven ziet, lijkt dit op een parabolische koers die je normaal alleen bij altcoins (en dus DeFi-coins) ziet. Het einde van deze groei lijkt nog niet te zijn bereikt.

We schreven eerder al dat er buitenproportioneel meer bitcoins op DeFi wordt vastgezet dan op het Lightning Network. Sinds de lancering in maart 2018 zijn er slechts 1.100 bitcoins actief op het Lightning Network. Kennelijk willen investeerders liever geld verdienen dan koffie kopen met sats.

Decentraal alternatief

Toen de parabolische groei begon in juni, kwam dat vooral doordat het overgrote deel van de bitcoins in de DeFi-sector de vorm aannam van Wrapped Bitcoin (WBTC). Dat is een gecentraliseerde manier om van je bitcoins tokens te maken. Maar sinds de lancering van de meer gedecentraliseerde virtuele machine van Ren worden ook RenBTC’s uitgegeven. Deze ontwikkeling gaf bitcoin op DeFi een boost.

Met bitcoin tokenisatieprotocollen kunnen gebruikers hun bitcoin vergrendelen en een overeenkomstige ERC-20 token maken. Hierdoor blijft de token gekoppeld aan bitcoin en vertegenwoordigt de token ook het onderpand bestaande uit bitcoin. En dit betekent weer dat je indirect je bitcoins kan gebruiken voor smart contracts.

Het is nog maar de vraag hoelang dit fenomeen populair blijft. Een nog uit te komen update zal ervoor zorgen dat smart contracts ook direct mogelijk worden op de blockchain van bitcoin. Hierdoor hoeven, althans in theorie, bitcoins niet meer worden overgeheveld worden naar Ethereum om van DeFi gebruik te maken.

Leave a Reply