blog

Maximaal 14% korting op bitcoin bij Grayscale

By 2 april 2021No Comments

Gedurende de hele maand maart werd bitcoin via Grayscale verhandeld tegen een premium van gemiddeld -6%. Het dieptepunt is -14%. Hoe kan dit en wat betekent dit voor de markt?

Grayscale beheert een fonds genaamd de Grayscale Bitcoin Trust, ofwel een bitcoinfonds. Beleggers kunnen hierin investeren om te profiteren van de koersbewegingen van bitcoin, zonder zelf bitcoin te hoeven kopen, op te slaan en te beveiligen. Hiervoor betalen investeerders periodiek een fee.

Alles opkopen

Maandenlang kocht Grayscale elke bitcoin die ze maar konden vinden, zo hoog was de vraag naar hun fonds. Er waren maanden dat Grayscale meer bitcoin kocht dan de miners konden produceren. Lange tijd was er geen alternatief voor dit bitcoin fonds, investeerders hadden nauwelijks keuze als ze wilden profiteren van bitcoin. Inmiddels is de premium negatief, wat betekent dat investeerders korting krijgen om toe te treden tot het fonds.

Bron: Glassnode

Dat zie je hierboven in het groene vakje. De premium is onder de stippellijn op 0% gedaald. De afgelopen maanden kocht Grayscale ook ontzettend veel bitcoins, en dat zorgde ervoor dat de koers steeg.

Hieronder zie je dat tot begin februari (met uitzondering van de kerstvakantie) het fonds veel bitcoins kocht. En sinds maart koopt Grayscale vrijwel niks meer. Niet verrassend, aangezien het weinig zin heeft om nieuwe GBTC-aandelen te bieden, zolang bestaande aandelen met korting worden verhandeld.

Bron: Grayscale

Waarom zo goedkoop?

Maar hoe kan dit? En waarom is dit? Eigenlijk heel simpel. Er is concurrentie bijgekomen waardoor investeerders niet meer bereid zijn om de premium van Grayscale te betalen. Rafael Schultze-Kraft van Glassnode merkte op dat de korting in de BTC-aandelen van Grayscale samenvalt met de lancering van de Purpose Bitcoin ETF in Canada. Laatstgenoemden hebben sinds de lancering eind februari 16.000 bitcoin verzameld, ter waarde van 800 miljoen euro.

Dat zie je in de grafiek hieronder.

Bron: Glassnode

In de VS lopen verschillende aanvragen voor ETF’s op basis van bitcoin en zelfs in Brazilië zijn er deze maand twee goedgekeurd. Mike Novogratz tweet ook dat Grayscale in zijn huidige vorm geen bestaansrecht meer heeft, maar wellicht moet overgaan op een ETF-model.

Nog geen maand geleden werd Grayscale gezien als de heilige graal voor een stijgende bitcoin koers en institutionele adoptie. Nu worden de GBTC-aandelen met korting verhandeld en worden ze rechts en links ingehaald. Zo snel kan het gaan in bitcoin.

Leave a Reply