blogExchanges

Marvel brengt klassieke comics als NFT uit, Fantastic Four binnen 2 minuten uitverkocht

By 23 augustus 2021No Comments

Sinds Marvel met de eerste Iron Man en The Incredible Hulk in 2008 het startsein gaven van de MCU, kun je niet meer om hun verhalen heen. Maar ver voordat al deze kleurrijke personages het witte doek zagen, werden de verhalen beschreven in stripboeken. Marvel brengt nu klassieke stripboeken uit in een modern jasje, namelijk als NFT.

Augustus is Marvel Month

Marvel heeft zijn eerste NFT Digital Comic Collectibles vrijgegeven voor verkoop op marktplaats VeVe. VeVe heeft de hele maand augustus omgedoopt tot Marvel Month. Mocht je niet weten wat NFT’s zijn, lees dan deze explainer.

De Amerikaanse stripboekenboer schrijft op hun eigen website: ‘Na de succesvolle, officieel gelicentieerde NFT digitale verzamelobjecten van Marvel Entertainment op basis van Spider-Man en Captain America, zijn we verheugd om te onthullen dat VeVe vanaf morgen de eerste serie van klassieke Marvel Comics brengt als NFT’s!’

Spider-man en Captain America

Marvel gaf eerder toestemming voor NFT’s op basis van Spider-Man en Captain America. Twee weken geleden begon de verkoop van Spider-man NFT’s en alle 60.500 waren binnen 24 uur verkocht.

Vorige week bracht Marvel een tweede reeks NFT’s uit genaamd Marvel Mighty’s. Dit zijn grappige, kindvriendelijke versies van bekende karakters uit de verhalen van Captain America. Deze waren binnen 30 minuten allemaal verkocht.

Stripboek in plaats van afbeelding

Het grote verschil met de vorige NFT’s, is dat je deze keer een NFT van een digitaal stripboek koopt, en niet alleen een afbeelding. Als je in het bezit bent van één van deze NFT’s, dan kun je via de app van VeVe het stripboek lezen.

Drie verschillende klassiekers

Net als de voorgaande NFT-collecties zijn de strips verkrijgbaar in een van de vijf zeldzaamheidsniveaus, van Common tot Secret Rare. De verkoop bevatte drie verschillende leesbare klassiekers uit de archieven van Marvel.

  1. Het eerste Marvel-stripboek dat ooit is uitgebracht, Marvel Comics #1, werd op donderdag 19 augustus gelanceerd op VeVe. Deze volledig leesbare digitale strip bevat de eerste verschijningen van de originele Human Torch en Namor, de Sub-Mariner.
  2. Journey Into Mystery #85 gelanceerd ging afgelopen vrijdag 20 augustus in de verkoop. Dit stripboek bevat de eerste verschijning van Loki, Heimdall en Asgard.
  3. De derde strip, Fantastic Four #1 van Stan Lee en Jack Kirby, werd gelanceerd zaterdag 21 augustus vrijgegeven. Deze strip bevat de eerste verschijning van de Fantastic Four.

De strips van Marvel Comics #1 en Fantastic Four #1 hebben 60.000 edities. Terwijl de Journey into Mystery-release slechts 50.000 heeft. Dit maakt het Loki-debuut wat exclusiever dan de andere. Van de gewone ‘Classic-cover’ zullen 40.000 exemplaren worden vrijgegeven, terwijl de geheime zeldzame ‘True Believer Variant’ slechts 500 versies heeft.

Voor 6,99 dollar kon je een strip kiezen, en dan is het afwachten welk zeldzaamheidsniveau je krijgt.

Overigens was die derde strip binnen 2 minuten uitverkocht.

Doorverkooppercentage

Wellicht kun je het je nog herinneren, maar vroeger hadden we rommelmarkten tijdens Koningsdag. Dit was de perfecte plek om goedkoop tweedehandse stripboeken te kopen. In zulke gevallen verdient Marvel hier niks aan, behalve bij de allereerste verkoop. Dat werkt met NFT’s net iets anders. Deze leven namelijk als transactie op de blockchain en de verkoop wordt geregeld via smart contracts.

In dat smart contract is verwerkt dat bij elke doorverkoop 6% naar Marvel gaat. Daarnaast krijgt VeVe bij elke verkoop 2,5% vergoeding.

X-Men als NFT?

Vannacht deelde VeVe overigens onderstaande tweet, maar deze is inmiddels weer verwijderd. Betekent dit dat er NFT’s komen op basis van X-men en het meesterwerk Marvels uit 1994 van Kurt Busiek?

Screenshot van Twitter

Leave a Reply