blogExchanges

Korting van 16% op bitcoin van Grayscale lijkt slecht teken voor spot ETF

By 28 oktober 2021No Comments

De Amerikaanse financiële waakhond SEC heeft de afgelopen weken drie ETF’s goedgekeurd, en het duurde niet lang voordat Grayscale ook een aanvraag had ingediend. Grayscale wil een ETF op basis van de spotmarkt, in plaats van op basis van futurecontracten.

Grotere impact op bitcoin

De verwachtingen zijn hooggespannen, althans vanuit de bitcoin gemeenschap. Als de SEC deze ETF goedkeurt, dan hebben beleggers en institutionele investeerders een veel directere blootstelling aan bitcoin. In tegenstelling tot die andere ETF’s, koopt Grayscale de bitcoins wel in. De beleggingsonderneming diende een aanvraag in om het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een spot-ETF.

Korte uitleg over het verschil tussen spot en futures, bij spot worden dus bitcoins ingekocht. Een ETF op basis van futures biedt beleggers een manier om te wedden op de koers van bitcoin in plaats van een directe investering in het digitale activum zelf.

Daarom wordt verwacht dat een spot-based ETF beter presteert dan een futures-ETF. Maar klopt die verwachting wel? Wat zegt de markt hierover?

Korting van 16%

De Grayscale Bitcoin Trust wordt sinds begin maart continu met korting verhandeld. In de afgelopen drie maanden wordt de korting alleen maar groter. Grayscale-aandelen worden verhandeld met een korting van bijna -16%, wat aangeeft dat investeerders weinig vraag hebben. De kortingsmarges kunnen dienen als een teken om te bepalen wat de verwachte uitkomst van de SEC zou kunnen zijn.

Deze kortingen, of premies, zijn het verschil tussen de koers van bitcoin en de aandelenkoers van de trust. Het plan van Grayscale is om van dit fonds een spot-ETF te maken. Bij een succesvolle conversie van het fonds naar een spot-ETF zouden de kortingen/premies worden omgezet naar nul.

Ofwel, keurt de SEC dit fonds goed, dan kunnen investeerders die deze aandelen tegen korting kochten, wachten op de conversie en winst uit het verschil (tussen korting en nul) halen.

Deze theorie is niet 100% waterdicht, maar kan een indicatie geven. Als de markt verwacht dat de SEC de spot-ETF van Grayscale goedkeurt, dan zou die korting op een gegeven moment moeten dalen omdat investeerders GBTC opkopen om te profiteren van dat verschil. De markt lijkt echter afwachtend en terughoudend, en het lijkt er op dat er geen vertrouwen is in een goede afloop van de aanvraag.

En hoe zit het met Ethereum?

Los van het GBTC en de eventuele conversie naar een spot-ETF, er zijn dus drie future ETF’s op basis van bitcoin goedgekeurd. Dit opent de deur voor eenzelfde soort product maar dan voor Ethereum.

Michael Sonnenshein, CEO van Grayscale, heeft er alle vertrouwen in dat er de eerste Amerikaanse Ethereum Futures ETF gelanceerd wordt. Sonnenshein zei dat aangezien de regelgevende instantie een bitcoin-ETF had goedgekeurd, het logisch is dat de goedkeuring van een Ethereum-ETF binnenkort komt.

Leave a Reply