blog

Kan Ripple Ethereum van de troon stoten met NFT’s?

By 9 juli 2021No Comments

De eerste paar maanden van dit jaar leek de cryptomarkt te draaien om NFT’s. Deze unieke tokens zorgen ervoor dat kunst, muziek, sport en andere media een unieke digitale handtekening krijgen. In de eerste helft van dit jaar is er voor 2,5 miljard dollar verhandeld aan NFT’s.

Iedereen wil verdienen

Kunstenaars en NFT-marktplaatsen verdienen hier dus goed aan, maar ook blockchainprojecten willen een stukje van de taart meepakken. Ethereum is op dit moment heer en meester, vrijwel alle NFT’s worden op deze blockchain gemaakt en verhandeld. Maar rivalen staan klaar om Ethereum van de troon te stoten. Het laatste voorbeeld is Ripple, zij kondigde vorige week aan deel te nemen aan een investering in Mintable, een site die eenvoudige tools zodat iedereen NFT’s kan maken.

Ripple doet ook mee

Ripple-directeur Monica Long werd geïnterviewd door DeCrypt en beschreef NFT’s als ‘iets waar we op wedden,’ en zei dat de blockchain van XRP een natuurlijke pasvorm heeft voor NFT’s. Ze wees met name op de zeer lage kosten van de blockchain en de ingebouwde gedecentraliseerde beurs.

Wat de kosten betreft, lijkt Long een punt te hebben. Iedereen die iets met NFT’s wil op Ethereum, kan te maken krijgen met een onaangename verrassing wanneer ze worden opgezadeld met hoge transactiekosten. Long zegt dat dit bij Ripple ongeveer een halve cent kost, verwaarloosbaar dus.

Daarnaast wordt de nadruk ook gelegd op de duurzaamheid van XRP ten opzichte van Ethereum, ze noemt Ripple het groene alternatief. Long zegt dat het netwerk van Ripple jaarlijks niet meer energie nodig heeft als 12 Amerikaanse huishoudens.

Unieke NFT’s op meerdere blockchains?

Toch lijkt er een paradox te ontstaan. Het hele idee van NFT’s is dat deze uniek zijn en niet gekopieerd kunnen worden. Maar als meerdere blockchains NFT’s uitbrengen, is er het risico dat artiesten en anderen hetzelfde ‘unieke’ digitale artefact op meer dan één blockchain aanbieden. Een dergelijke situatie zou vergelijkbaar zijn met een huiseigenaar die concurrerende notarissen gebruikt om hetzelfde onroerend goed aan meerdere kopers te verkopen.

Op dit moment is er een soort onuitgesproken gentlemans agreement tussen de grote NFT-marktplaatsen om te voorkomen dat een dergelijk scenario zich voordoet. Maar op de lange termijn zegt Long dat de oplossing zal draaien om het bereiken van de ‘heilige graal van interoperabiliteit.’ Dit moet een soort mechanisme worden die authenticiteit kan erkennen over meerdere blockchains.

Leave a Reply