blog

Justitie VS heeft 70.000 silk road bitcoin ter waarde van 1 miljard dollar

By 6 november 2020No Comments

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft tienduizenden cryptocurrency’s in beslag genomen van een anonieme persoon genaamd Individual X. Technisch gezien heeft Justitie het ontvangstadres van Individual X overgenomen en is nu eigenaar van alle coins die daar op staan.

Oorspronkelijk van Silk Road

De munten zijn samen meer dan een miljard dollar waard en behoorden tot dit adres: 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbh. Dit was het op drie na grootste bitcoin-adres van het hele netwerk en was tot een paar dagen geleden ongeveer vijf jaar inactief.

Blockchain analysebedrijven hebben ontdekt dat het adres was gekoppeld aan Silk Road, de inmiddels ter ziele gegane darkweb-marktplaats van Ross Ulbricht. Volgens de United States Code, Section 981 (a) (1) (C), kan de overheid beslag leggen op activa die herleidbaar zijn tot elk misdrijf dat wordt beschouwd als een gespecificeerde onwettige activiteit.

Thuis laten bezorgen

Silk Road was actief tussen 2011 en 2013 en werd gebruikt om illegale goederen uit te wisselen, zoals drugs en wapens zonder vergunning. De enige vorm van betaling op deze online markt was bitcoin. Voor velen ideaal, je bestelde anoniem je drugs en deze werd ook anoniem bij je thuis bezorgd door de postbode. Je zou het bijna een voorloper van Thuisbezorgd kunnen noemen (waar je ook met bitcoins kunt betalen, toeval?).

Gestolen door hacker

Het onderzoek van de Criminal Investigation Division van de Internal Revenue Service en de Attorney’s Office for the Northern District of California ontdekte dat de hacker (genaamd Individual X in het officiële gerechtelijk document) bitcoins had gestolen. Deze BTC waren eigenlijk van Silk Road en de hacker maakte de munten in 2013 over naar het eerder genoemde ontvangstadres.

Hard forks van 1 miljard dollar

Hoewel het walletadres oorspronkelijk alleen bitcoin bevatte, staan er ook veel andere cryptomunten op vanwege de vele hard forks sinds 2013.  Volgens het gerechtelijk document heeft Justitie op 3 november beslag gelegd op activa die 69.370 bitcoin, en dezelfde hoeveelheden in Bitcoin Gold (BTG), Bitcoin SV (BSV) en Bitcoin Cash (BCH) bevatten. De totale waarde van al deze munten is op de afgelopen week gestegen naar iets meer dan 1 miljard dollar.

De Amerikaanse regering is hiermee een van de grootste whales en ze kunnen flink cashen zo. Net als bij eerdere inbeslagnames, zullen de bitcoins van de autoriteiten worden verkocht op een veiling van de overheid.

Leave a Reply