blog

Italiaanse banken experimenteren met digitale euro

By 6 januari 2021No Comments

De Italian Banking Association, of ABI, heeft haar steun geuit voor de implementatie van een soevereine Europese digitale valuta. De ABI is een groot onderzoek gestart naar een digitaal europroject.

Volgens een aankondiging werken ze samen met haar onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling, ABI Lab, en commerciële banken in het land om een ​​experimentele digitale euro te ontwikkelen.

Haalbaarheid en programmeerbaarheid

De digitale euro studie van de ABI zal zich naar verluidt richten op twee belangrijke gebieden: technische haalbaarheidsanalyse en programmeerbaarheid van digitale valuta van de centrale bank. Belangrijk is om te onderzoeken of de munt genoeg onderscheidend vermogen heeft vergeleken met bestaande elektronische betaalmethoden.

Het Italiaanse netwerkbedrijf SIA zal het consortium bijstaan ​​bij de technische haalbaarheidsstudies. SIA werkt ook aan Project Spunta, de op blockchain gebaseerde interbancaire afwikkelingslaag van de ABI.

Centrale Bank doet niet mee

Hoewel het project zich richt op een experimentele digitale euro, zijn er geen aanwijzingen voor enige betrokkenheid van de Italiaanse centrale bank. In plaats daarvan worden andere medewerkers, zoals digitale services-outfit Reply en PwC genoemd als partners in de pilotstudie.

Voor ABI maakt het programma deel uit van een poging om Italiaanse banken voor te bereiden op een toekomst die een digitale euro zou kunnen omvatten.

Doel is om voorbereid te zijn

‘Het doel van het initiatief is om proactief bij te dragen aan het publieke debat en om banken die in Italië actief zijn te ondersteunen bij de voorbereiding op de toekomst. Het is niet bedoeld om te anticiperen op het besluit van de ECB over de invoering van een digitale valuta, maar eerder om mogelijke use-cases te verkennen en van tevoren na te denken over de implicaties van de mogelijke implementatie.’

In december zei de ECB dat het besluit om een digitale euro in te voeren pas ver in 2021 gemaakt zal worden. In eerdere rapporten stond zelfs dat het nog minimaal vijf jaar duurt voordat een digitale euro mogelijk is.

In Frankrijk voert de centrale bank al verschillende testprotocollen uit voor haar experimentele digitale euro. Ethereum-ontwikkelaar ConsenSys is een van de blockchain-bedrijven die samenwerken met de partnerbedrijven die de digitale euro testen namens de Bank of France.

Leave a Reply