blog

Is er sprake van een Bitcoin supercycle in 2021?

By 21 augustus 2021No Comments

Dan Held schreef in december 2020 een artikel over zijn theorie de Bitcoin supercycle. Een normale cyclus in bitcoin duurt vier jaar en volgt de halvings. Maar dit conceptuele idee beschrijft een almaar stijgende koers vanwege massale acceptatie van bitcoin.

Unieke kans voor immense rijkdom

Hoewel veel ciritici niet geloven dat de cyclus betrouwbaar is, kan de theorie nog steeds gebruikt worden om de snelheid aan te geven waarmee adoptie plaatsvindt en waar de financiële markt op korte termijn naar toe zou kunnen gaan. Net als vrijwel elke andere theorie over bitcoin, is ook de super cycle niet 100% betrouwbaar, maar het dient wel een functie.

Analist Lark Davis: ‘Bitcoin, als het puntje van de speer voor de hele crypto-industrie, was in wezen een Pandora’s box-moment. Het ontketende de grootste groeitrend in decennia, en is een unieke kans voor het creëren van immense rijkdom.’

Het is niet gelogen als we zeggen dat bitcoin het afgelopen decennium miljonairs en miljardairs heeft gemaakt. Het proces van vermogensopbouw is vaak indrukwekkend, en gaat veel sneller dan bij traditionele financiële markten. In de periode tot 2014 stonden er al een handvol bitcoin miljonairs op, en dit jaar zijn veel hodlers zelfs miljardairs geworden.

Acceptatie verschilt van 2013 en 2017

Lark Davis schrijft dat de huidige normale cyclus veel stabieler is dan de vorige, en dat de acceptatie in een veel hoger tempo toeneemt. De vermogenstoename door middel van investeringen in bitcoin, zal het komende decennium door nog meer mensen gedragen worden.

Dit is gewoon een andere situatie dan tijdens de bullruns van 2013 en 2017. De wereld heeft te maken met macro-economische factoren waar toen veel minder sprake van was, denk bijvoorbeeld aan een hoge inflatie. Dit opent voor veel mensen en bedrijven de deur naar bitcoin als oppotmiddel.

Bitcoin kan niet dood, dan maar regels verzinnen

En ook al lijkt het een slecht teken, maar er is sprake van regelgeving. Zo’n beetje elke centrale bank en regering heeft wel iets te zeggen over cryptocurrency. En dat zouden ze alleen doen als ze er niet meer omheen kunnen, als cryptocurrency te groot wordt. Davis zegt zelf dat we voorbij de fase zijn dat regeringen bitcoin dood willen hebben, regeringen willen nu alleen maar regels. Dat is een teken dat crypto wint.

Meer plekken om bitcoin te kopen

Nog iets verder in de trechter vinden we fiat on ramps. Dit is een fancy begrip om te zeggen dat je euro’s en dollars kan omwisselen voor crypto. Een paar voorbeelden uit eigen doos: BTC Direct heeft 1 miljoen gebruikers, dit jaar hebben honderdduizenden Nederlanders BLOX gedownload. Daarnaast komen er wereldwijd steeds meer bitcoin geldautomaten. PayPal, Revolut, Robinhood en vele andere techbedrijven zetten in op cryptocurrency. Bitcoin bedrijven werken samen met NYDIG, banken bieden deinsten omtrent crypto aan (behalve de Nederlandse banken uiteraard), en het duurt niet lang meer voordat eindelijk een ETF wordt goedgekeurd.

De bullmarkt wordt niet alleen maar gedreven door consumenten, maar het zijn juist de grote bedrijven en fondsen die instappen.

‘We zijn getuige van de snelste adoptiesnelheid van welke technologie dan ook in de geschiedenis. Op dit tempo zijn er een miljard gebruikers in 2024 en 3,7 miljard in 2030, we zitten we nu op 200-300 miljoen. Meer mensen die een schaars goed proberen te bemachtigen, betekent dat de koers omhoog gaat.’

Jij bent lang niet bullish genoeg

Hij heeft een punt. We zijn allemaal getuige van de geboorte van een nieuwe activaklasse die eigendom, financiën, identiteit, gemeenschappen, markten, onroerend goed en nog veel meer zal herdefiniëren. Lark zegt dat als je dit leest, je waarschijnlijk al bullish bent over crypto. ‘Maar de kans is groot dat je nog lang niet bullish genoeg bent.’

Leave a Reply