blog

ING wil jouw bitcoin gaan bewaren: not your keys, not your bitcoin?

By 12 december 2019No Comments

Opvallend nieuws als we Reuters moeten geloven: ING werkt aan een bewaardienst voor cryptocurrency’s. Volgens het persbericht ziet de bank ‘mogelijkheden op het gebied van digitale valuta.’

Bronnen zijn onbekend

In het bericht worden geen specifieke bronnen genoemd. Wel schrijft Reuters dat de aankondiging van ING komt. De bank heeft op haar eigen website of andere kanalen nog niets naar buiten gebracht.

ING zou werken aan een oplossing om bitcoin op te slaan, maar ook andere typen ‘digitale activa’. Wat ING daar precies mee bedoelt is nog onduidelijk.

Het project van ING staat nog in de kinderschoenen, en we weten niet of het product ooit op de markt komt. Eerder hebben Nederlandse banken ook al gewerkt aan een crypto-dienst, maar deze pogingen zijn nooit verder gekomen dan de ontwikkel- of pilotfase. Denk bijvoorbeeld aan Wallie van ABN Amro en Rabobit van de Rabobank.

Het Duitse Solarisbank werkt ook aan een service om cryptomunten te bewaren. Dat laat de bank weten in een officieel persbericht. Wat dat betreft zijn onze oosterburen iets verder.

Komt ING wel met een werkend product, of strandt de bewaardienst in de ontwikkelfase?  Dat is nog afwachten.

Not your keys, not your bitcoin

Het is een opvallende ontwikkeling, maar wel eentje die tegen de principes van bitcoin in druist. Bitcoin is namelijk ontwikkeld om mensen meer onafhankelijkheid te geven. Met bitcoin ben jij de beheerder van je eigen geld. Je bepaalt zelf wat ermee gebeurt.

Je kan bijvoorbeeld bitcoin beheren met een hardware wallet. Dat is een fysiek apparaatje waarmee jij kan aantonen dat jij de eigenaar bent van je bitcoins. Een hardware wallet voorziet jou van de toegang tot je munten in de vorm van private keys.

Maar laat je jouw bitcoin door iemand anders beheren, bijvoorbeeld door een exchange of een bank? Dan ben jij niet de eigenaar van de keys. En daar komt dan ook de uitdrukking vandaan: not your keys, not your bitcoin.

Leave a Reply