blog

Huwelijk in metaverse van Decentraland (MANA): is dat wel bindend?

By 12 februari 2022No Comments

De metaverse is een wereld met ongekende mogelijkheden. Virtuele feestjes, concerten, vergaderingen en meer. Maar kan je er ook trouwen? Een Amerikaans stel uit Arizona nam de proef op de som en is getrouwd binnen de digitale wereld Decentraland.

Wettelijk een lastige kwestie

De bruid en bruidegom, Candice en Ryan Hurley, schakelde de hulp in van advocatenkantoor Rose Law Group om het huwelijk juridisch rond te krijgen. Volgens advocate Jordan Rose is dit het eerste huwelijk ooit in een op blockchain gebaseerde metaverse-wereld.

Rose erkent wel dat het huwelijk wettelijk gezien een lastige kwestie is. Dat vertelt zij in een interview met Cointelegraph: “Omdat de metaverse zich nog in de kinderschoenen bevindt, moesten wij een wettelijk kader ontwerpen om ervoor te zorgen dat het huwelijk wettelijk erkend wordt.”

Als oplossing is het huwelijk nu verpakt als een “Meta-Marriage License” in de vorm van een NFT (non-fungible token). Met deze token kunnen bruid en bruidegom bewijzen dat zij getrouwd zijn. Zie het dus als een soort digitaal huwelijkscertificaat, maar dan op de blockchain.

Of deze NFT ook door de Amerikaanse staat wordt erkend is nog onduidelijk. Jordan Rose:

“Er is op dit moment nog geen wettelijk kader voor een huwelijk in de metaverse. Of een dergelijk huwelijk wettelijk bindend is of niet, is dus de vraag.”

Bruid met een hoodie

Aan het enthousiasme op Decentraland zal het in ieder geval niet liggen. Er waren zo’n tweeduizend virtuele gasten aanwezig op het huwelijk van Ryan en Candice Hurley.

Zoveel, dat sommige servers van Decentraland moeite hadden om de bruiloft goed weer te geven. Voor sommige gasten leek het alsof de bruid een hoodie droeg in plaats van een jurk.

Hoewel het de eerste bruiloft is op de metaverse, is dit niet de eerste keer op de blockchain. In 2014 werd tijdens de Disney World Bitcoin Conference het eerste huwelijk vastgelegd op de blockchain van bitcoin, met de boodschap: ‘In voor- en tegenspoed, tot de dood ons scheidt, want de blockchain is er voor altijd.’

Leave a Reply