Bitcoinblog

Hong Kong: bitcoin als protest tegen China

By 2 september 2019No Comments

De American Crypto Association omschreef het mooi: “Bitcoin is ontworpen om burgers die onderdrukt worden, de mogelijkheid te geven om hun rug te rechten en terug te vechten. Als je overheid of bank corrupt is, en je niet die krediet- of financiële producten kan gebruiken die je voor je familie nodig hebt, dan zijn cryptocurrency’s het antwoord”.

Pricerite accepteert bitcoin, ether en litecoin

De winkel Pricerite is gevestigd in een populair winkelcentrum in Kowloon Bay in Hongkong. Zij hebben op Facebook bericht dat in al hun filialen nu bitcoin, ether en litecoin geaccepteerd wordt.

De cryptocurrency’s worden bij de kassa omgerekend vanuit de lokale valuta, de Hong Kong Dollars (HKD). Ook is het mogelijk om te betalen via het lightning network.


Krijg het laatste cryptonieuws via Telegram

Meld je aan


Bitcoin cash op waterflessen

Los van Pricerite, zie je dat bitcoin cash steeds populairder wordt bij demonstranten. Dat komt omdat er maatregelen worden getroffen om crypto te promoten als alternatief op de HKD.

Yahoo schrijft dat die populariteit komt door Genesis Block, zij exploiteren crypto-geldautomaten in Hong Kong, onder de naam CoinHere. CoinHere handelt voornamelijk in bitcoin cash. Ook ontving Genesis Block internationale donaties, hiermee kochten zij flesjes water voor de demonstranten.

Op deze waterflessen zijn QR-codes geprint en hiermee kunnen ontvangers makkelijk en snel bitcoin cash doneren om weer extra water van te kopen.

Koop Bitcoin Cash

Daarnaast zorgde Genesis Block voor gratis paraplu’s voor de demonstranten. De paraplu’s dragen het bitcoinsymbool en zijn een knipoog naar de 2014 “Umbrella Revolution” in Hong Kong, destijds gingen ook honderdduizenden inwoners uit protest de straat op.

Inwisselen voor dollars

Het protest is een klassiek voorbeeld van een volksopstand. Zeker nu de dreiging van Chinese troepen toeneemt, die staan naar verluid al klaar aan de grens van Hong Kong. Er wordt grootschalig geprotesteerd, maar ook kleine daden blijven niet onopgemerkt.

Business Insider meldt dat het vertrouwen in de Hongkongse dollar afneemt, deze worden steeds vaker ingewisseld voor dollars. Sinds 1983 heeft de Hongkongse dollar een gekoppeld wisselkoerssysteem dat deze aan de Amerikaanse dollar koppelt tegen een verhouding van 7,8 tot 1.

Berichten op LIHKG, de lokale versie van Reddit, tonen honderden foto’s van mensen die contant geld opnemen bij banken en geldautomaten. Demonstranten reizen zelfs naar meerdere geldautomaten om de limiet van 20.000 HKD per transactie te omzeilen.

De protesten begonnen in juni, en destijds steeg de prijs van bitcoin direct. Maar dat komt ook doordat Trump en China aan hun handelsoorlog bezig waren. Lokaal steeg de prijs wel sterk, er worden namelijk flinke premiums geplaatst bovenop de bitcoin koers.

Leave a Reply