blog

Hoe winstgevend is het minen van bitcoin in 2019 en na de bitcoin block halving van 2020

By 12 oktober 2019No Comments

De bitcoin block halving is pas over meer dan zes maanden, toch zijn fabrikanten van mining apparatuur nu al bezig met nieuwe modellen.

Denk hierbij aan Bitmain, Pangolin, Ebang, Innosilicon en vrijwel alle andere gevestigde namen.

500 procent krachtiger

Het lijkt wel of er binnen hele korte tijd veel nieuwe modellen zijn uitgebracht. De winkelschappen liggen er vol mee. Sommige modellen zijn zelfs 500 procent krachtiger dan hun voorgangers op het gebied van hashrate.

Hashrate geeft in feite de computerkracht van het bitcoin netwerk weer. Op 26 september werd een all time high bereikt met bijna 108,5 miljoen TH/sec. Om dat in perspectief te plaatsen, dat is 160 procent meer dan op 1 januari 2019. TH/sec staat voor terra hash per seconde.

Ontwikkeling snellere en nieuwere miners

Deze stijging in hashrate heeft meerdere oorzaken, waarvan de prijsstijging er één is. Een andere mogelijke oorzaak is de ontwikkeling van de volgende generatie miners.

Neem bijvoorbeeld de Microbt Whatsminer M20S van Pangolin. Deze is in augustus 2019 uitgekomen en wordt aangedreven door TSMC’s 12nm-chips. De M20S kan tot 70 TH/s leveren tegen een stroomverbruik van 3360W. Vergelijk dat eens met de oudere modellen. De M3 en de M10 boden respectievelijk 12 TH/s en 33 TH/s.

De MicroBT Whatsminer M21S is in juni 2019 uitgebracht en staat bekend als een van de krachtigere miners. De M21S biedt 56 TH/s.

Bitmain doet ook mee

Ondertussen is het in China gevestigde Bitmain ook bezig met het uitrollen van nieuwere modellen van hun populaire Antminer ASIC.  De nieuwe modellen Antminers  zijn de S17, S17 Pro en T17e. Deze hebben een bereik tussen de 50 TH/s tot 65 TH/s. Het komende S17 + -model gaat nog een stap verder en levert 73 TH/s.

Andere grote fabrikanten die dit jaar vergelijkbare producten hebben uitgebracht, zijn Ebang met hun E12 (50TH/s) en Innosilicon met de T3 (52TH).

7nm-chips worden onmisbaar bij volgende halving

Nu we dichterbij de halving komen voegen steeds meer fabrikanten 7nm-chips toe aan hun miners. Bitmain lijkt hier een leidende rol in te spelen. Zij verwerken deze chips in verschillende modellen die ze aan het eind van dit jaar op de markt brengen.

In maart schreef Zheping Huang van de South China Morning Post dat Bitmain er van uitgaat dat de halving in 2020 zal leiden tot meer vraag naar miners met een 7nm-chip. Zij baseren dit vertrouwen op hun ervaring tijdens de vorige halving in 2016.

Destijds was hun Antminer S9 niet aan te slepen. Dit was toen de meest populaire miningmachine. Bitmain begon vlak voor de halving in 2016 met de verkoop van de S9 en uiteindelijk verkochten zij er zoveel, dat meer dan 60% van de totale hashrate kwam door de S9.

Daalt of stijgt koers en hashrate na halving?

Een logische redenering is dat miners stoppen met het minen van bitcoin omdat de beloning gehalveerd wordt. De S9 is het levende bewijs dat daar niets van waar is, althans niet in 2016. De hashrate bleef groeien, zelfs na juli 2016, toen de halving plaats vondt.

Deze keer krijgen ze concurrentie uit eigen land. Het Chinese bedrijf Canaan Creative heeft bijvoorbeeld al zijn eigen 7nm-chips gemaakt. Verwacht wordt dat andere rivalen zoals Ebang en Bitfury snel zullen aanhaken.

Mijnwerkers trekken de stekker uit oudere machines

Als je kijkt naar de koers vlak voor en na de vorige halveringen, dan kan je concluderen dat de halving goed is voor de koers van bitcoin. Dat patroon kan vandaag nog steeds relevant zijn. Ondanks de recente tegenslagen is bitcoin in 2019 nog steeds een van de betere activa (vergelijk het maar eens met andere crypto’s of met goud, obligaten, aandelen en grondstoffen).

Mocht dit de komende maanden standhouden, dan kan de volgende halving het startschot zijn voor een nieuwe bullrun.

Maar ondanks de stijgende koers, is het steeds moeilijker om winst te maken met het minen. Dat geldt niet alleen voor jou en mij, maar ook voor grote miningfarms. Mocht de bitcoinprijs na de halving onverhoopts toch niet toenemen, dan kan dit leiden tot een terugvallende hashrate.

De reden is dat de beloningen voor het minen gehalveerd worden. Als de meeste miners dan nog met oudere apparatuur werken, dan zullen ze geen winst maken omdat de markt overspoeld wordt met nieuwe machines. Onder deze omstandigheden kunnen ze maar twee dingen doen: upgraden of de stekker eruit trekken. In het laatste geval zal de hashrate afnemen.

Leave a Reply