blog

Hoe Signapore zich ontwikkelde tot crypto-hoofdstad van Zuidoost-Azië

By 25 april 2021No Comments

Een eeuw geleden was Signapore nog een eenvoudige handelshaven, nu is Signapore een sterk opbloeiende economie. Die snelle ontwikkeling heeft Signapore te danken aan het innovatiegerichte beleid van de regering. Wist  je dat 40% van de fintech-bedrijven van Zuidoost Azië gevestigd is in Signapore? Een bijzondere prestatie voor een stuk land dat kleiner is dan de provincie Utrecht. Hoe komt het dat de crypto-sector juist daar floreert?

Veel investeringen

Het succesverhaal van Singapore op het gebied van fintech is het resultaat van toekomstgericht beleid, programma’s en initiatieven. Er zijn nieuwe sectoren gecreëerd, en eeuwenoude industrieeen hebben zichzelf opnieuw uitgevonden. Ondanks de pandemie, of misschien juist dankzij, zijn er in het afgelopen jaar miljoenen dollars in de opkomende techsector gepompt. Neem bijvoorbeeld een recent fonds van omgerekend 7,5 miljoen euro om blockchain-innovatie te versnellen. Ook is er voor 78 miljoen euro uitgetrokken om de fintech-sector vooruit te helpen. Deze investeringen zorgden voor een vertienvoudiging van het aantal techbedrijven in Signapore in de afgelopen vijf jaar. Daarmee heeft de stadstaat terecht een status als fintechhub in Azië.

Door de coronacrisis is er nu meer vraag naar digitaal geld. Daardoor zijn de totale investeringen in de fintechsector alleen al in het tweede kwartaal van 2020 opgelopen tot 232 miljoen euro. Velen verwachten dat de toegenomen vraag naar fintech ook na de pandemie zal aanhouden.

Gunstige regelgeving

Niet alleen investeringen zorgen voor groei, Signapore heeft ook een gunstige regelgeving voor crypto- en fintechbedrijven. Om het snel veranderende crypto-landschap bij te houden, heeft Signapore in 2019 de Payment Service Act aangenomen. Deze wetgeving is belangrijk geweest bij het bevorderen van de groei van de fin-tech sector door duidelijke relgevingskaders te bieden terwijl de consument wordt beschermd.

Daar komt bij dat steeds meer institutionele partijen cryptocurrency omarmen in Siganpore. Denk bijvoorbeeld aan de Signaporese bank DBS, die handel in bitcoin, ethereum en XRP aanbiedt. Dit soort nieuws geeft zichtbaarheid, legitimiteit en acceptatie van cryptocurrency’s onder investeerders en het mainstreampubliek.

Bovendien ligt Signapore geografisch ook gunstig. Terwijl de twee grootste landen in Azië (China en India) beperkingen leggen op crypto’s, bevordert Signapore juist innovatie op het gebied van cryptocurrency’s en de fintech-sector. Hiermee is Signapore een soort toevluchtsoord voor blockchain- en cryptobedrijven in de regio.

Leave a Reply