blog

Hoe past de bitcoin halving van 2020 in het grotere plaatje? Kan je 100.000 dollar verwachten?

By 11 mei 2020No Comments

De langverwachte bitcoin halving vindt vanavond plaats. Hoe verleidelijk het ook is om enthousiast of juist teleurgesteld te zijn vanavond, blijf ook kijken naar de lange termijn. De tijd dat je je alleen zorgen hoeft te maken om welke kleur Lamborghini je wilt, is niet vanavond.

Sinds 12 maart steeg bitcoin van 3.200 naar 10.000 dollar. Een geweldige prestatie natuurlijk, totdat de bitcoin koers afgelopen weekend weer daalde naar 8.100 dollar. Als je handelt op de korte termijn fantastisch en in potentie enorm winstgevend. Maar wat als je zo af en toe bitcoin koopt, en niet op de korte termijn wilt verkopen voor euro’s?

Vierde cyclus duur veel langer

Hieronder de koers van bitcoin in dollars, elke candle staat voor één maand en de grafiek is logaritmisch.

Je kunt de bitcoin koers vanaf 2010 indelen in vier cycli, en bitcoin zit nu in de vierde. Elke cyclus begint na een langdurige periode van rode candles. Wat ook opvalt, is dat elke opvolgende cyclus ongeveer een jaar langer duurt dan de vorige.

  1. De eerste begin halverwege 2010 en duurde 11 maanden.
  2. De tweede cyclus duurde 24 maanden.
  3. De derde cyclus 35 maanden.
  4. Verwacht wordt dat de huidige cyclus 47 maanden kan duren, ofwel vier jaar.

Bovenkant van huidige cyclus is 100.000 dollar

Met deze vier cycli in het achterhoofd zijn de koersbewegingen van de afgelopen weken, zowel omhoog als omlaag, ruis op de korte termijn. De bovenkant van het kanaal in de vierde cyclus is 100.000 dollar en is ongeveer in 2022.

Of bitcoin deze cyclus de 100.000 dollar aantikt kunnen wij natuurlijk niet voorspellen. Maar bij elke drie vorige cycli wordt de bovenkant van het kanaal geraakt. Eind 2017 was dat 20.000 dollar, een bedrag wat een paar maanden daarvoor nog onhaalbaar leek. Velen dachten zelfs dat de top van de derde cyclus 10.000 dollar zou zijn.

De lange termijn volgens stock to flow

Hieronder zie je de Stock to Flow van PlanB. De grafiek is geleverd door LookIntoBitcoin.com.

De paarsbruine lijn is de verwachte koers van het model. Die echte koers zou daar omheen moeten dansen. Dat is de afgelopen jaren ook gebeurd. Die gekleurde lijn is de echte koers en die danst tot nog toe mooi om de verwachte koers heen. Volgens dit model lijkt het alsof we in een fase komen, zo vlak na de halving, waar de verwachting is dat 100.000 dollar rond 2022 mogelijk is.

Mocht je geschrokken zijn van de volatiliteit van de bitcoin koers van afgelopen weekend, dat is je goed recht. Grote kans dat de beweeglijkheid van de koers voorlopig nog niet voorbij is. Maar op de lange termijn zijn de vooruitzichten van beide modellen het tienvoudige van de huidige bitcoin koers.

Vanavond is de bitcoin halving. Geen idee wat dat is? Hieronder leggen wij het je uit.

Let op: dit artikel is geen koopadvies. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Doe vooral goed zelf onderzoek want er zijn geen garanties bij crypto.

Leave a Reply