blog

Historie van logo’s laat zien waarom Bitcoin decentraler is dan Ethereum

By 15 maart 2020No Comments

Het bijzondere aspect van bitcoin is dat de cryptocurrency decentraal is. Dat betekent dat niemand de baas is over de munt, iedereen kan deelnemen aan het netwerk.

Bitcoin is ontworpen zonder marketingplan of financiering, en zonder logo, symbolen of beeldmerken. Toch is Bitcoin ruim elf jaar na dato een van de sterkste merken ter wereld.

Het gebrek aan een vast plan is eigenlijk ook datgeen wat bitcoin zo bijzonder maakt. De community maakt bitcoin tot wat het is.

De community kiest het symbool en de afkorting

In februari 2010 stelde iemand op een bitcoinforum voor dat bitcoin een officieel valuta-symbool en een afkorting nodig heeft. In eerste instantie werd voorgesteld om de Thaise Baht (฿) te gebruiken als valuta-symbool en BTC als afkorting. Tot op de dag van vandaag houden beurzen zich aan de laatste afspraak (hoewel op sommige beurzen bitcoin als XBT wordt verhandeld).

Maar over het symbool waren gebruikers het niet eens. Na letterlijk jaren van discussie werd besloten om een B met twee lijnen te gebruiken als symbool. Sinds juni 2017 is ₿ toegevoegd aan het Unicode protocol en kun je het ook typen op je toetsenbord.

Bij Ethereum is het andersom

Hoe anders is dit bij andere cryptomunten. Vaak ligt er al een compleet marketingplan op tafel, al voordat er een daadwerkelijk product is gelanceerd. Ook bij Ethereum is dat het geval: eerst kwam het logo, daarna pas de software.

Al voordat de Initial Coin Offering van Ethereum begon, werden potentiële deelnemers van het Ethereum netwerk duidelijk geïnformeerd. In een document werd verteld dat degenen die bouwen op het Ethereum netwerk ‘moeten worden goedgekeurd door Ethereum’. Pas dan mag het project het logo van Ethereum gebruiken, met de tekst ‘Powered by Ethereum’ erbij.

Dat druist volledig in tegen de principes van decentraliteit die bitoin wel heeft. Bij bitcoin is er geen centrale entiteit die beslist of je gebruik mag maken van bitcoin of niet. Iedereen die dat wil kan meedoen op zijn eigen manier.

Bijvoorbeeld door de cryptocurrency te minen door code te schrijven voor bitcoin of door een node te draaien. Dat maakt bitcoin decentraler dan menig andere cryptomunt.

Meer informatie over de geschiedenis van het bitcoinlogo vind je hier.

Leave a Reply