blogExchanges

Het veelbesproken beursdebuut van Coinbase: top of flop?

By 15 april 2021No Comments

Gisteren was het langverwachte beursdebuut van Coinbase eindelijk daar. Onder de ticker $COIN ging de handel van aandelen in het grootste bitcoin handelsplatform ter wereld van start tegen een koers van 381 dollar (325 euro). De referentiekoers werd dinsdag vastgesteld op 250 dollar (213 euro) dus het bedrijf opende goed.

Het hoogtepunt op de eerste handelsdag lag op 429 dollar (366 euro) en het dieptepunt op 334 dollar (285 euro) waarmee het bedrijf op papier even meer dan 100 miljard dollar waard was.

Een volatiel begin dus voor het Amerikaanse Coinbase op de eerste dag aan de Nasdaq. Het hele circus rondom de beursnotering van Coinbase heeft de cryptowereld in ieder geval tijdelijk in de picture gezet, maar wat betekent dit verder voor bitcoin?

Volwassenwording van het ecosysteem

Bitcoin ging van start in 2009 en tot voor kort werd het ecosysteem rondom de digitale munt vooral gezien als de digitale versie van het Wilde Westen, een cowboywereld. Zoals wel vaker hebben wetgevers moeite om de explosieve ontwikkeling van technologie te beantwoorden met passende wetgeving. Jarenlang was er grote onzekerheid over de reactie van overheden zodra bitcoin een bedreiging zou gaan vormen voor het traditionele financiële systeem.

Inmiddels is dat het geval, raakt bitcoin steeds meer verweven met de wereldeconomie en lijkt het omarmen van bitcoin de enige optie voor overheden. Het beursdebuut van Coinbase en de papieren waardering die momenteel boven de 85 miljard dollar (72 miljard euro) ligt toont aan hoe groot de industrie is geworden. Ondanks dat echte bitcoin maximalisten geen fan zijn van Coinbase, heeft het handelsplatform wereldwijd veel mensen voor het eerst in aanraking gebracht met bitcoin.

Nog steeds hebben veel buitenstaanders het idee dat het lastig is om bitcoin te kopen en dat overheden op het punt staan om bitcoin te verbieden. Een beursnotering van de grootste bitcoin beurs ter wereld, met een indrukwekkende waardering, draagt hoe dan ook positief bij aan het veranderen van dit beeld. Bitcoin is een blijvertje en het beursdebuut van Coinbase laat zien hoe groot de industrie inmiddels is.

Beursnotering Coinbase zet bitcoin op de kaart bij grote publiek

De afgelopen maanden veroverde bitcoin vaker de financiële headlines met bedrijven als Tesla, Square, PayPal, Morgan Stanley en Goldman Sachs, die allemaal op hun eigen manier investeerden in het ecosysteem. Met de beursnotering van Coinbase is er voor het eerst een puur cryptobedrijf dat de show steelt en laat zien hoe groot bitcoin inmiddels geworden is. In korte tijd is bitcoin veranderd van een munt voor internetgekkies en criminelen, naar een investering die iedere serieuze fondsmanager overweegt.

Coinbase is de eerste beursdag geëindigd met een waardering van 85 miljard dollar (72 miljard euro) en doet daarmee niet onder voor bijvoorbeeld Uber dat debuteerde met een waardering van 82 miljard dollar (70 miljard euro), en komt in de buurt van Facebook, dat debuteerde met een waardering van 104 miljard dollar (88 miljard euro).

Wat Coinbase interessant maakt ten opzichte van andere aandelen is dat de koers van het aandelen met name gekoppeld is aan de grillige cryptomarkten. Coinbase verdient op iedere transactie die gebruikers via het handelsplatform doen een klein percentage (of een vast bedrag, wat het beste uitkomt voor Coinbase). Hoe meer handel, hoe beter Coinbase het doet. In tijden van grote volatiliteit, zowel omhoog als omlaag, is vaak het volume hoog en dat is kassa voor Coinbase. Alles bij elkaar is de beursnotering van Coinbase goed voor de volwassenwording van de markt.

Leave a Reply