blog

Het jaar 2021 voor bitcoin: institutionele adoptie, MicroStrategy, Tesla en China

By 31 december 2021No Comments

We kunnen met een gerust hart zeggen dat 2021 qua adoptie en gebeurtenissen het grootste jaar ooit was voor bitcoin. MicroStrategy bleef maar kopen, El Salvador werd het eerste land dat bitcoin als wettig betaalmiddel accepteerde, Tesla kocht bitcoin, China vaardigde een algeheel verbod op bitcoin mining uit en er gebeurde nog veel meer. Soms lijkt het wel alsof alles in de bitcoin-wereld tien keer zo snel gaat als in de echte wereld. Wat kan er veel gebeuren in één jaar in deze industrie.

De belangrijkste ontwikkeling binnen de industrie voor de bitcoin koers is zonder twijfel de wijdverspreide erkenning van bitcoin als financiële asset. Waar het enkele jaren geleden nog onmogelijk was om te denken dat bitcoin een plek zou veroveren in het traditionele financiële systeem, lijkt dat nu echt te gebeuren. Je hoort er als financieel dienstverlener niet meer bij als je geen bitcoin-strategie hebt of in ieder geval hebt nagedacht over bitcoin.

Financiële sector omarmt bitcoin

Het begon in augustus van het afgelopen jaar allemaal met MicroStrategy dat er als eerste beursgenoteerde partij voor koos om bitcoin op de balans te zetten om zichzelf te beschermen tegen inflatie. Het duurde uiteindelijk niet lang voordat Telsa in 2021 volgde. Behalve bij deze grote jongens komt ook bij de betaalindustrie langzaam het besef binnen dat bitcoin een blijvertje is. Zo hebben Visa, Mastercard, Block (voormalig Square) en PayPal allemaal een eigen bitcoin-strategie.

Als deze ontwikkelingen zo doorgaan, dan hoeft het niet lang meer te duren voordat we onze koffie kunnen afrekenen met bitcoin. Waarschijnlijk vinden die transacties dan niet direct plaats op de blockchain, maar bijvoorbeeld via het betaalnetwerk van PayPal. Zij kunnen dan aan het einde van de dag afrekenen met Visa, Mastercard of Block om de balansen weer gelijk te trekken. Het is boeiend om te zien hoe dit schouwspel zich voltrekt en hoe ook steeds meer banken op bitcoin springen.

Waar voorheen nog gedacht werd dat bitcoin en banken niet samen zouden gaan, komt daar nu in rap tempo verandering in. Het is voor de echte die-hard bitcoiners waarschijnlijk niet waar ze op zitten te wachten, maar voor de meeste mensen wordt dit de manier waarop ze met bitcoin zullen werken. Het Lightning Netwerk is namelijk qua gebruiksvriendelijkheid nog niet waar het moet zijn en je kunt er momenteel nog op te weinig plekken mee betalen. Het heeft veel potentie, maar vooralsnog is bitcoin schalen via de financiële sector de meest realistische optie.

China en de Verenigde Staten

Een ander belangrijk moment van dit jaar werd gemarkeerd door de Chinese overheid die in mei een algeheel verbod op bitcoin mining uitvaardigde. Kort daarna stortte de hash rate van bitcoin met 53 procent naar beneden en had een groot deel van het netwerk plotseling geen thuis meer. Waar China jarenlang een gunstig vestigingsland was voor miners vanwege de goedkope duurzame energie, was dat plotseling niet meer het geval. Noord-Amerika heeft hiervan geprofiteerd, want de meest miners zijn daar neergestreken.

Het interessante aan deze ontwikkeling is dat het totalitaire China hiermee definitief de deur dichtgooit voor bitcoin, terwijl het vrije Amerika juist het tegenovergestelde lijkt te doen. Terwijl China bang is om via bitcoin de controle te verliezen, zien de Amerikanen dat bitcoin juist heel erg aansluit bij de kernwaarden van hun samenleving. Vrijheid, gelijkheid en transparantie.

Gaat deze beslissing van China de boeken in als de grootste geopolitieke misser van de 21e eeuw of doen ze er goed aan om bitcoin buiten de deur te houden? Dat is de vraag die alleen het verstrijken van de tijd voor ons kan beantwoorden. Als we op de prestaties van bitcoin als asset in de afgelopen bijna dertien jaar erbij pakken, dan lijkt het erop dat China een kapitale blunder heeft begaan. Maar prestaties uit het verleden bieden uiteraard geen garanties voor de toekomst. We zullen zien welk systeem er uiteindelijk aan het langste eind trekt.

Leave a Reply