blog

Hard Geld deel 2: Het belang van koopkracht behouden met gezond geld, ofwel bitcoin

By 27 september 2020No Comments

Het geld dat je elke maand verdient, wordt een stuk minder waard als je het concept van koopkracht niet begrijpt. In dit artikel kijken we naar het belang van koopkrachtbehoud, door te rekenen in gezond, hard geld. In het Engels wordt dit sound money genoemd.

Miljardair Ray Dalio onderstreept dit met drie simpele woorden, uitgesproken tijdens de WEF in Davos: Cash is trash.

Dit is het tweede deel van een korte reeks over hard geld. In het eerste deel keken we naar het belang van hard, gezond geld in landen waar al sprake is van hyperinflatie. In dit tweede deel leggen we uit hoe koopkracht werkt in gebieden waar hyperinflatie op de loer ligt, hiervoor kijken we naar de Amerikaanse dollar. Waarom niet in onze euro’s? Er is simpelweg meer data beschikbaar over de dollar dan over de euro.

Het concept van koopkracht begrijpen is ontzettend belangrijk om grip te krijgen op je eigen financiën. Zonder dit begrip kan dit je veel stress opleveren en uiteindelijk zorgen voor een afname van je koopkracht.

Vooral in deze tijd, waarin centrale banken de geldpersen voorzien van oneindig veel Duracel batterijen, is het goed om op een andere manier naar je eigen financiën te kijken.

Wat is gezond, hard geld?

Fysiek contant geld en geld op je (spaar)rekening is geen hard geld. Hard geld is niet onderhevig aan plotselinge waardestijging of waardevermindering. Om koopkrachtvermindering te voorkomen, moet je begrijpen dat valuta’s zoals de dollar en de euro geen hard geld zijn. Het wordt door niets ondersteund en het kan uit het niets gemaakt worden, wat jouw koopkracht aantast.

Nu denk je misschien, zorgen zijn voor morgen. Maar de uitholling van je koopkracht is al decennia gaande. Dat kunnen we illustreren door de aandelenmarkt te meten in dollar en in bitcoin.

Overheidsgeld tegen hard geld

Als je de hype gelooft en het concept koopkracht niet begrijpt, zou je kunnen denken dat de aandelenmarkt niets anders heeft gedaan dan voor altijd omhoog gaan. Laten we de Dow Jones Index (een verzameling populaire Amerikaanse aandelen) vanaf 2012 als voorbeeld nemen.

dow jones index

Als je sinds 2012 je geld in de Dow Jones Index had gestopt, dan lijk je net een briljante investeerder. In Amerikaanse dollars zien aandelen eruit alsof ze alleen maar een enorme stijging hebben gekend. Neem nu een vergelijkbare periode en prijs diezelfde aandelen in bitcoin (hard geld) uitgedrukt in dollarwaarde. Dit is wat je krijgt:

dow jones index bitcoin

Sinds de financiële crisis van 2009 creëren veel centrale banken geld uit het niets. Er wordt steeds meer bijgedrukt en gestort op de financiële markten waardoor het lijkt alsof de Dow Jones Index continu groeit, terwijl dat niet zo is.

Jij betaalt met je koopkracht

Onthoud dat een centrale bank die verantwoordelijk is voor het drukken van geld niet je vriend is. Hun vriend is de economie en die houden ze in leven.. door je koopkracht te verminderen. Jouw koopkracht is hoe centrale banken economieën helpen uit een diepe recessie te komen.

Jij betaalt voor een recessie met jouw koopkracht.

Invloed van coronavirus op overheidsschuld

De impact van het coronavirus op onze economie heeft gezorgd voor een recessie. De Amerikaanse centrale bank (FED) moest 3 biljoen dollar uit het niets drukken om te voorkomen dat de wereldeconomie in een depressie terechtkwam zoals we in de jaren dertig zagen. Volgens veel economen heeft de FED het juiste gedaan, maar tegen welke prijs?

Door dit overtollige geld is de Amerikaanse overheidsschuld gestegen tot meer dan 26 biljoen dollar. Het is overigens niet alleen de VS die veel geld print; andere landen over de hele wereld deden hetzelfde. Maar de VS is niet alleen verantwoordelijk voor wat binnen de landsgrenzen gebeurt, de Amerikaanse dollar is de reservevaluta van de hele wereld. Dat betekent dat het grootste deel van de wereldhandel in Amerikaanse dollars wordt gedaan, dus als iets de dollar beïnvloedt, heeft het op de een of andere manier gevolgen voor ons allemaal.

Terugbetalen van schuld

De vraag luidt hierdoor, hoe gaan we die 3 biljoen dollar die is gedrukt terugbetalen?

Voorbeelden uit het verleden brengen ons tot twee oplossingen: Verhogen van de belastingen of geld printen. De eerste optie valt af, de schuld is simpelweg te groot om de belasting te verhogen en hopen dat dit de schuld oplost. De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin zei al de schuld niet wordt verhaald via belastingen.

Toch zijn we er nog niet, er is namelijk vraag naar nog meer geldprinterij. Dit is de enige manier hoe de VS hun schulden kunnen oplossen, door de schulden minder waard te maken. Er is geen andere oplossing meer, dat is ook wat Mnuchin zegt. Ze hebben al hun kaarten laten zien.

De dollar wordt gedevalueerd.

Waarde van de dollar neemt af

De DXY (Dollar Index) is een maatstaf voor de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de waarde van een mandje valuta’s. Sinds het coronavirus in maart 2020 vat kreeg op de westerse economieën, daalt de DXY harder dan je favoriete altcoin.

dxy dollar waarde

Nu je weet hoe koopkracht werkt, is het ook duidelijk dat je koopkracht daalt als je je vermogen opslaat in overheidsgeld als de dollar en euro. Dit is hoe financieel geschoolden rijk worden (of blijven) en hoe mensen zonder weet van koopkracht, hun koopkracht verliezen en per ongeluk armer worden.

Om Ray Dalio nogmaals te citeren: Cash is trash. Zeker op de lange termijn.

Goud en vastgoed

Investeerders zoeken hierom naar veilige havens om hun vermogen mee te bewaken. Traditioneel wordt uitgeweken naar goud en naar vastgoed. Goud kan in de vorm van fysiek goud, of papier goud. Met papier goud bedoelen we een soort belofte op goud, terwijl een gespecialiseerde partij zoals een bank jouw goud bewaart.

Vastgoed is ook ontzettend populair om je te wapenen tegen inflatie. Maar vastgoed is niet liquide, je kunt niet snel je huizen omzetten in geld en om in te stappen moet je of veel geld hebben, of lenen bij de bank.

Bitcoin steeds belangrijker in portfolio

Een derde en steeds populairdere optie is bitcoin. Steeds meer investeerders van het hoogste kaliber beschermen hun portfolio door minimaal 1% in bitcoin om te zetten.

Wij adviseren je niet om bitcoin te kopen, maar het is wel belangrijk om te weten dat je koopkracht afneemt als je je zelf niet verdedigt tegen geldontwaarding.

Regeringen en centrale banken redden hun burgers (lees: de economie) tijdens een recessie door veel geld te printen. Als je dit niet begrijpt, ben jij diegene die uiteindelijk de rekening betaalt. Een klein beetje financiële kennis voorkomt dat alles waarvoor je hard hebt gewerkt, wordt uitgehold door nieuw geld.

Als je begrijpt hoe koopkracht werkt, kun je in de loop van de tijd welvaart opbouwen. Die welvaart kun je inzetten om minder te werken, minder stress te hebben of om andere mensen te helpen.

Leave a Reply