Bitcoinblog

Handel in bitcoin op recordhoogtes, stijging van een paar honderd procent op komst?

By 13 november 2019No Comments

Het handelsvolume van bitcoin is op een recordniveau. Het 90-daags gemiddelde van de handel in bitcoins en bitcoin futurecontracten samen is ongeveer 40 procent hoger dan eind 2017. En dat zegt wel wat, eind 2017 was de piek van de cryptomarkt. Bitcoin bereikte toen een waarde van ruim 16.000 euro, het absolute hoogtepunt tot nu toe.

Handelsvolume hoger dan ooit

De credits voor deze statistieken gaan naar Charles Edwards. Hij is digitaal fondsbeheerder en houdt zich bezig met algoritme trading. Op de onderste grafiek zie je verschillende gegevens. De mintgroene balken vertegenwoordigen de directe handel in bitcoin. De rode balken laten de handel in bitcoin futures zien. En de groene lijn die er dwars doorheen volgt is het 90-daags gemiddelde van beide volumes:

Wat betekent dat voor de koers?

Interessanter nog is de conclusie die Edwards hieraan verbindt. Edwards gelooft dat we aan de vooravond staan van een enorme stijging van de bitcoin koers. Hij ziet namelijk hetzelfde patroon steeds terugkomen:

  • Het 90-daags gemiddelde van het handelsvolume bereikt een toppunt
  • De prijs van bitcoin maakt een correctie
  • Daarna explodeert de koers! Hij haalt voorbeelden uit 2012 (245%), 2013 (1.047%) en 2016 (447%)  van stal om zijn argument kracht bij te zetten.

Kunnen we nu een koersexplosie verwachten? De statistieken spreken in ieder geval in zijn voordeel.

Wat is het verschil tussen de spotmarkt en de futuresmarkt?

Veel analisten maken zich zorgen dat de handel in bitcoin tegenvalt. Dat is ook zo, als je alleen naar de spotmarkt kijkt. De spotmarkt omvat alleen de directe handel in bitcoin. Bijvoorbeeld als je bitcoin koopt of verkoopt op BTC Direct of BLOX.

Maar de futuresmarkt is nu groter dan de spotmarkt. Dat zie je op de grafiek van Edwards duidelijk terug. De rode balken zijn groter dan de mintgroene balken.

Sinds eind 2017 is het ook mogelijk om te handelen in bitcoin futures contracten. Door middel van bitcoin futures contracten is het mogelijk om te speculeren op de koers van bitcoin. De meeste bitcoin futurescontracten worden afgehandeld in dollars, en hebben daarom geen directe invloed op de bitcoin koers. Maar indirect wel, dat kan op deze manier.

Sinds de lancering van Bakkt is het overigens ook mogelijk om bitcoin futures te verhandelen met bitcoin. Je kan gokken op een stijging of daling, en dit heeft ook direct invloed op de koers op de spotmarkt. Bakkt kwam langzaam op gang, maar begint inmiddels ook steeds populairder te worden.

Leave a Reply