blog

‘Grote paniek bitcoin ligt achter ons, markt kan weer stijgen’

By 17 juni 2021No Comments

De meeste paniek op de bitcoin markt ligt achter ons, en de uitverkoop is zo goed als voorbij, aldus Dan Morehead van Pantera Capital.

Het beste moment om bitcoin te kopen

Elke maand schrijft hij een soort investeerdersmail naar zijn klanten, de meest recente dateert van 14 juni. Morehead verwijst naar een trend waar de markt nu ver onder zit, hij noemt dit het beste moment om te kopen.

Hij laat zien dat de huidige bitcoin koers afwijkt van een trend die al 11 jaar bestaat:

‘Bitcoin handelt momenteel 36% onder de 11-jarige exponentiële trend. Bitcoin heeft tot nu toe slechts 20,3% van zijn geschiedenis besteed aan trendwaardering.’

Jaarlijkse rendement is goed

Ook zegt Morehead  dat de jaar-op-jaar rendementen niet aangeven dat bitcoin overgewaardeerd is.

“Het jaar-op-jaar rendement ging nooit letterlijk van de kaart zoals in eerdere pieken. Het wordt momenteel verhandeld tegen 281% op jaarbasis, wat volkomen aannemelijk lijkt gezien het geld dat in die periode is bijgedrukt.’

China speelt elke bull run het spelletje mee

In zijn nieuwsbrief legt hij uit dat er drie grote gebeurtenissen waren waardoor de koers zo hard kon dalen.

Een van deze gebeurtenissen noemt hij China. Toch blijft hij het vreemd vinden dat de markt hier zo gevoelig voor is. China roept elke bull run wel iets negatiefs over bitcoin.

‘OK, laten we het laatste China “verboden bitcoin” -ding met een bredere lens bekijken. Het voelt alsof we die film ook al eerder hebben gezien.’

Hij noemt acht afzonderlijke incidenten op gedurende evenveel jaren waarin China Bitcoin heeft verboden of hard heeft opgetreden tegen de industrie, gevolgd door een grafiek met de enorme winsten die Bitcoin daarna heeft gemaakt.

Hij volgt dit overzicht op met een bericht van stijgende koersen na al deze FUD-berichten uit China.

Amerikaanse belastingen

Morehead noemt nog twee redenen. De tweede is Elon Musk en zijn invloed op de markten. Daar hebben we genoeg over geschreven en is nu niet de moeite waard om bij stil te staan. De derde reden kan voor veel nieuwe investeerders uit Nederland onbekend zijn, namelijk belastingdag in Amerika. Traditioneel beïnvloedt dit alle markten, omdat beleggers een deel van hun bezit verkopen om geld bijeen te sprokkelen voor de belastingaanslag.

‘Vorige Tax Day-cycli hebben zeven dagen voor Tax Day een lokaal dieptepunt bereikt. Dat is enorm logisch. Dat is ongeveer hoe lang het duurt om je geld van een beurs en bij je bank te krijgen.’

Na de twee vorige grote bull runs in 2013 en 2017, piekte bitcoin vier maanden voor Tax Day en bereikte een dieptepunt ongeveer een week voor belastingdag. Deze viel vanwege de presidentsverkiezingen en Covid dit jaar op 17 mei.

De bitcoin koers daalde hard en danste zelfs even boven 30.000 dollar twee dagen na de Amerikaanse belastingdag. Slechts negen dagen buiten het historisch gemiddelde en binnen de periode die intuïtief logisch is. Hij heeft het hieronder in een overzicht gegoten.

Het is interessant om dit soort investeringsrapporten te lezen, maar neem het altijd met een korreltje zout. Iedereen heeft ergens baat bij.

Leave a Reply