blog

Grootste supermarkt in Kroatië accepteert crypto

By 1 december 2021No Comments

Een grote stap voor de implementatie van crypto; de grootste supermarkt in Kroatië accepteert vanaf deze maand crypto als betaalmiddel. Dit meldt Reuters in een nieuwsbericht.

Als je graag op vakantie gaat in Kroatië, heb je de keten vast wel eens gezien: Konzum. Dit is de eerste supermarktketen in Kroatië die dit soort betalingen accepteren. De supermarkt is onderdeel Fortenova Grupa, de grootste levensmiddelenproducent in de Balkan.

“Betalen met cryptocurrencies is momenteel mogelijk in onze online winkels, maar binnenkort zijn we van plan om het ook in andere winkels door het hele land te introduceren”, vertelt Konzum in een verklaring. Het is dus helaas niet mogelijk om vandaag al naar een fysieke winkel te gaan en met bitcoin af te rekenen.

De supermarkt biedt online betaalmogelijkheden met veel verschillende coins. Je kan er volgens SeeNews terecht met negen verschillende cryptovaluta: bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH), EOS, DAI, ripple (XRP), stellar lumen (XLM), tether (USDT) and USDC. Hiermee kan je ongeveer 12.000 verschillende producten afrekenen, en dat zonder bijkomende kosten, aldus SeeNews.

Binnenkort Nederland?

Wellicht geeft dit een signaal af naar andere ketens om ook aan de slag te gaan met crypto. Vooralsnog is er in Nederland geen supermarktketen die crypto accepteert als betaalmiddel. Albert Heijn heeft drie jaar geleden wel al de blockchain technologie ontdekt, maar ze accepteren nog geen crypto. Er zijn wel wat bedrijven in Nederland die crypto accepteren voor producten of diensten. Al blijft het makkelijker om je boodschappen te doen met euro’s.

Er is een verwaarloosbaar beetje hoop. Konzum opereert ook in andere landen. In Bosnië-Herzegovina is het bekend als ‘Velpro’ en in Servië en Montenegro als ‘Idea’. Het is niet bekend of crypto hier ook geaccepteerd wordt, maar anders is het hopen dat een Konzum-supermarkt ook de weg naar Nederland vindt. Het zal vast niet, aangezien ze alleen opereren in landen van voormalig Joegoslavië.

Leave a Reply