blogExchanges

Grootste bank van Australië biedt Bitcoin, Litecoin, Ethereum en meer crypto’s aan

By 3 november 2021No Comments

De grootste bank van Australië zal klanten binnenkort toestaan om direct bij hun via de app cryptocurrency te kopen, verkopen en aan te houden. Commonwealth Bank is hiermee de eerste bank van Australië die dit aanbiedt en de app heeft 6,5 miljoen gebruikers.

Probeer deze situatie eens te vertalen naar de situatie in Nederland. Het is volstrekt ondenkbaar dat grootbanken ING, ABN-AMRO, Rabobank of de SNS via hun app cryptocurrency zullen aanbieden.

Banken omarmen cryptocurrency

‘Het laat alleen maar zien dat de industrie echt volwassen wordt,’ zegt Blake Cassidy, CEO van het Australische micro-investeringsbedrijf Bamboo. ‘Er was een tijd niet zo lang geleden dat we dachten dat de banken crypto als concurrentie zagen, maar nu omarmen ze het. En dat is wat ons echt in staat zal stellen om te blijven innoveren en deze industrie te laten groeien naarmate grotere groepen erbij betrokken raken en het beginnen te omarmen zoals wij dat al vele jaren doen.’

Gemini en Chainalysis

Commonwealth Bank werkt samen met de Amerikaanse cryptobeurs Gemini (van de Winklevoss tweeling) en blockchain-analysebedrijf Chainalysis. De komende weken wordt het proefprogramma uitgerold waardoor klanten toegang krijgen tot 10 cryptocurrency’s, waaronder Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash en Litecoin.

Verdere functies zullen naar verwachting in 2022 worden toegevoegd. Het in New York gevestigde Gemini zal expertise leveren bij het integreren van de crypto-wallet in de bestaande app, terwijl Chainalysis de bank zal helpen bij het controleren en verminderen van illegale activiteiten die kunnen plaatsvinden op beurzen.

Chainalysis heeft aangekondigd een kantoor te openen in Canberra in Australië. Dat doen ze niet alleen voor Commonwealth Bank, ze werken namelijk ook samen met Coinjar en CoinSpot, twee lokale beurzen.

Waarom geen Australische beurs?

Dit is natuurlijk ontzettend positief voor de hele crypto-industrie, en in het bijzonder voor die in Australië. Toch is er ook enige kritiek op de keuze van de bank om met een internationale beurs samen te werken, in plaats van met een lokale beurs.

Cassidy begrijpt echter waarom de bank ervoor heeft gekozen om naar het buitenland te zoeken voor het partnerschap:

‘Allereerst een dikke pluim voor Gemini. Ze bouwen de infrastructuur van morgen zodat alle financiële instellingen hun klanten producten kunnen aanbieden. Dus het werkt duidelijk; ze zijn goed gepositioneerd en ze krijgen enorme banken die hun diensten gebruiken. Ten tweede denk ik dat we die infrastructuur of de volwassenheid in onze branche hier nog niet hebben.’

Kansen op de markt

In het persbericht van de bank zegt CEO Matt Comyn:

‘De opkomst en groeiende vraag naar digitale valuta van klanten creëert zowel uitdagingen als kansen voor de financiële dienstverleningssector, die een aanzienlijk aantal nieuwe spelers en bedrijfsmodellen heeft zien innoveren op dit gebied. Wij geloven dat we een belangrijke rol kunnen spelen in crypto om in te spelen op wat duidelijk een groeiende klantbehoefte is en om capaciteit, veiligheid en vertrouwen te bieden in een crypto-handelsplatform.’

We zijn heel benieuwd wat deze ontwikkeling doet voor het spanningsveld tussen crypto en banken. Bitcoin is namelijk geboren als reactie op de fouten van het financiële stelsel, waaronder banken.

Leave a Reply