blog

Groei aantal programmeurs Ethereum laat Bitcoin, Polkadot en Cosmos ver achter zich

By 16 december 2020No Comments

Electric Capital heeft een onderzoek uitgebracht waarin ze keken naar het aantal programmeurs in het cryptolandschap, en hoe deze over de verschillende projecten zijn verdeeld. Voor het eerst sinds 2017, groeide het maandelijkse aantal nieuwe programmeurs in crypto. En meer dan 80 procent van de actieve programmeurs zijn er de afgelopen twee jaar bijgekomen.

Bearmarkt is goed voor ontwikkeling

Over die twee afgelopen jaren, als je alleen naar de bitcoin koers kijkt dan mag je de periode van 2018 en 2019 gerust een bearmarkt noemen. Slecht voor investeerders, maar goed voor projecten. Hieronder deelt Chris Burniske een deel uit het rapport. Hij laat zien dat de bearmarkt, eigenlijk een bullmarkt was voor developers, althans op Ethereum.

Burniske richt zich op Ethereum, omdat van alle layer 1 projecten, Ethereum de meeste programmeurs weet te trekken. Alleen Polkadot en Cosmos mogen de veters strikken van Ethereum. Met layer 1 wordt de blockchain van het betreffende project bedoeld, en niet afgeleide sidechains.

Bitcoin is die gele lijn onderaan, die heeft uiteraard de langste geschiedenis, maar er werken relatief weinig programmeurs aan de basislaag van bitcoin.

Ethereum en Bitcoin

Als we inzoomen op Ethereum dan zie je een groei in het aantal actieve developers per maand van 215% de afgelopen drie jaar.

In diezelfde periode groeide ook bitcoin, de afgelopen drie jaar groeide het aantal actieve developers per maand met 70%.

Vlucht naar kwaliteit

Er is nog een trend zichtbaar. Electric Capital noemt dit een vlucht naar kwaliteit, ecosystemen van hoge kwaliteit groeien terwijl andere krimpen. De activiteit van ontwikkelaars is vooral sterk op Bitcoin, Ethereum, sommige layer 1’s zoals Polkadot en Cosmos en bij DeFi. Het aantal ontwikkelaars dat werkt aan cryptoprojecten buiten de top 200 (op basis van marktkapitalisatie) is met 30 procent afgenomen.

Electric Capital is een investeringsfirma, zij richten zich op cryptocurrency’s, blockchain, fintech en marktplaatsen. Ze investeren in bedrijven en protocollen die bovenop Programmable Money zijn gebouwd.

Bekijk het volledige rapport hier:

Leave a Reply