Vorige week werden geruchten verspreid dat Estland mogelijk cryptocurrency’s zou verbieden, maar inmiddels is er iets meer nuance gedeeld. Het ministerie van Financiën heeft een officiële verduidelijking vrijgegeven van het nieuwe wetsvoorstel.
Alleen voor bedrijven, niet voor gebruikers
Volgens het weerwoord is het wetsvoorstel, dat nog drie keer door het parlement moet, opgesteld en ingediend in een poging om de bestaande licenties voor cryptoserviceproviders aan te scherpen, en zal het geen gevolgen hebben voor personen die cryptocurrency’s bezitten en verhandelen.
Gericht op dienstverleners
In het weerwoord staat:
‘De regeling wordt niet toegepast op klanten, maar op virtual asset service providers (VASP’s) die als vast bedrijf voor of namens natuurlijke of rechtspersoon activiteiten ontplooien. Dit betekent dat de wetgeving geen maatregelen bevat om klanten te verbieden virtuele activa te bezitten en te verhandelen en op geen enkele manier vereist dat klanten hun privésleutels delen met wallets.’
Volgens het ministerie van Financiën zal de voorgestelde verordening dus geen invloed hebben op gebruikers, ook hoeven gebruikers geen walletgegevens te delen, zelfs als die wallets niet van een VASP zijn.
‘Accounts die zijn geopend met Estse VASP’s kunnen echter niet anoniem zijn en Estse VASP’s kunnen geen anonieme accounts of wallets aanbieden. Identificerende informatie moet worden bewaard op een manier die het mogelijk maakt om aan de transactie te worden gekoppeld, vergelijkbaar met bankoverschrijvingen.’
Dat lijkt op de wassenneusregeling in Nederland, waarbij cryptobedrijven ontvangstadressen van gebruikers moeten verifiëren.
Belangrijkste wijzigingen
Sten Tamkivi van Skype (van oorsprong uit Estland):
‘Als iemand die actief investeert, bezit, inzet, tokens poolt in DeFi als inwoner van Estland, zowel privé als via mijn Estse bedrijven (voor eigen gebruik, niet voor anderen), zie ik geen verandering of impact op mijn vermogen om dit te doen .’
‘Estland is een land met slechts een miljoen mensen (dus we kunnen echt met onze politici praten!) dat zeven Web2-eenhoorns heeft voortgebracht en een jaarlijks investeringspercentage van meer dan 1 miljard EUR heeft in meer dan 1200 startups. We zullen ook Web3 uitzoeken, maak je geen zorgen. Inclusief verstandige regelgeving.’
BREAKING:
🇪🇪 Estonia is NOT banning crypto.Finance Ministry @rahandus just released a rebuttal to some ugly speculative rumors that started going around over New Years: https://t.co/WA4t6x2a2k
🧵👇
— Sten Tamkivi (@seikatsu) January 3, 2022
Tamkivi deed zijn best om het nieuwe concept in een lange Twitter-thread op te splitsen, terwijl hij commentaar gaf op de belangrijkste wijzigingen van de huidige verordening.
Bescherming markt Estland
Volgens de opgestelde wetgeving kunnen alleen bedrijven die actief zijn in Estland of verbonden zijn met Estland een VASP-licentie aanvragen, terwijl de huidige regels de wederverkoop van gelicentieerde bedrijven aan derden toestaan.
Het ministerie van Financiën legt uit:
‘Toezicht houden op dergelijke entiteiten is onhaalbaar en het risico van misbruik vormt een gevaar voor Estse VASP’s die transparant en te goeder trouw opereren. Volgens nieuwe regels kan de Financial Intelligence Unit een vergunning weigeren als de entiteit geen bedrijfsactiviteiten heeft in Estland en ook geen duidelijke band heeft met Estland.’
Slecht voor innovatie
Een andere voorgestelde regel, die in de praktijk overeenkomt met wat er in Nederland gebeurt, zijn de jaarlijkse kosten. In Nederland moeten cryptobedrijven gezamenlijk de kosten van toezicht van De Nederlandsche bank betalen. Dit kan op tientallen duizenden euro’s uitkomen, wat er voor heeft gezorgd dat veel kleine spelers de deuren hebben moeten sluiten, en dat het voor nieuwe speler moeilijker wordt om de markt te betreden.
In Estland moeten cryptobedrijven meer geld in kas houden. Het huidige minimum is 12 duizend euro, maar dit wordt verhoogd tot 125 duizend of 135 duizend euro, afhankelijk van de aangeboden dienst. Het idee is dat lokale bedrijven minder vatbaar zijn voor overnames.
‘Deze maatregel zal het risico van het registreren of het behouden van slapende VASP’s voor wederverkoop verder verminderen,’ verklaarde het ministerie van Financiën. Tamkivi denkt juist dat dit net als in Nederland ervoor kan zorgen dat het voor start-ups onmogelijk wordt om kleinschalig te beginnen.