blogExchanges

Geen ruimte meer voor politiek bij Coinbase, ontslagvergoeding bij onenigheid

By 30 september 2020No Comments

Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, wil dat Coinbase een nieuwe weg inslaat. Hierin is geen ruimte voor activisme en politiek binnen het bedrijf. Armstrong sprak zijn wens uit dat Coinbase ‘laserfocused’ moet zijn op de missie om een ​​open financieel systeem te bouwen. Er mag geen ruimte meer zijn voor politiek activisme, tenzij het om wetgeving rondom cryptocurrency gaat.

Niet intern en niet extern

De boodschap van Armstrong moet je zien tegen een achtergrond van de presidentsverkiezingen tussen Trump en Biden. Ook wordt er nog steeds wereldwijd geprotesteerd tegen van alles en nog wat, zijn er enorme bosbranden in de thuisstaat van Coinbase, het coronavirus waart ook nog rond en er is veel sociale onrust. Armstrong wil dat deze onderwerpen zo min mogelijk intern worden besproken en hij wil al helemaal niet dat Coinbase als bedrijf een kant kiest en hierover naar buiten treedt.

Wat hebben we gemeen

Zijn harde woorden kunnen rekenen op veel steun, maar ook op tegenstand van de cryptowereld. Hij zegt:

‘We helpen een gevoel van samenhang en eenheid te creëren door ons te concentreren op wat we gemeen hebben, niet op waar we het niet mee eens zijn, vooral als het niets met ons werk te maken heeft.’

Beursgang in gevaar?

De blogpost van Armstrong kan niet los worden gezien van de ambities van Coinbase. Het bedrijf is namelijk bezig om genoteerd (IPO) te worden op een Amerikaanse aandelenbeurs. Ondertussen zijn er ook geruchten dat Coinbase neigt naar een directe notering, wat betekent dat het hoogstwaarschijnlijk kiest voor een notering aan de New York Stock Exchange.

Ongeacht of het een IPO wordt of een directe notering, wat is de impact van de nieuw ingeslagen weg?

‘Ik denk dat het er sterk van afhangt of blijft terugkomen of dat de stof gaat liggen en mensen verder gaan’, zegt Casper Johansen, van crypto-adviesbureau The Spartan Group. Een anonieme bankier tegen TheBlockCrypto:

‘Hoe belangrijk wordt zoiets als dit? Ik zou gevoelig zijn als ik zou worden geciteerd, maar het is waarschijnlijk niet zo’n groot probleem. Als het een vraag of bezorgdheid zou zijn over hun financiële situatie, zwakte in de interne controles, of verband zou houden met de adequate openbaarmaking van juridische risico’s en aansprakelijkheid, dan zouden er rode vlaggen opduiken.’

Medewerkers krijgen week om te beslissen

Medewerkers moeten kiezen of delen, zo simpel is het nu bij Coinbase. Armstrong stuurde zijn werknemers een brief waarin hij hen vertelde dat ze in overeenstemming moesten zijn met de nieuwe cultuuromslag van het bedrijf, en bood degenen die dat niet wilden een afscheidspakket aan.

Die werknemers die niet tevreden zijn met de nieuwe richting, zijn geïnformeerd dat ze een ruimte ontslagvergoedinge kunnen krijgen omdat (in de woorden van Armstrong) ‘het leven te kort is om bij een bedrijf te werken waar je niet enthousiast over bent.’

Werknemers hebben tot 7 oktober de tijd om een ​​formulier in te dienen om het proces van ontslag te starten, mochten ze daarvoor kiezen. Na die datum wordt aangenomen dat iedereen bij het bedrijf het eens is met de nieuwe bedrijfsrichting.

Leave a Reply