blog

Gebruik payjoin om de inwisselbaarheid en privacy van je bitcoins te beschermen

By 21 april 2020No Comments

Vorige week is de nieuwste versie van BTCPay Server geïntroduceerd. Het hoogtepunt van deze update is de ondersteuning van payjoin, een privacyprotocol.

Bitcoin moet inwisselbaar zijn

Wil bitcoin de rol van betaalmiddel kunnen vervullen, dan moeten de eenheden inwisselbaar zijn voor elkaar. Net als je nu een briefje van 10 euro kunt inwisselen voor tien muntjes van 1 euro. Dat komt omdat elke losse eenheid dezelfde waarde heeft.

Dat werkt bij bitcoin net zo, althans in theorie. In de praktijk zijn er bepaalde bitcoins die door hun transactiegeschiedenis besmet verklaard zijn en door veel partijen niet geaccepteerd worden. Deze bitcoins zijn misschien ooit gestolen of gebruikt voor het kopen van een Fiat Multipla.

Privacy is belangrijk

Bedrijven die geld verdienen met het analyseren van de blockchain traceren de herkomst en eigendom van bepaalde bitcoins en brengen hiermee de privacy van gebruikers in gevaar. Daarnaast belemmeren ze de mogelijkheid om bitcoin vrijelijk uit te wisselen zonder vooringenomenheid.

Payjoin wil de privacy van transacties handhaven om de inwisselbaarheid van bitcoins te beschermen. Payjoin (ook wel P2EP genoemd) is een vorm van coinjoin waarmee 2 partijen hun transacties kunnen mixen terwijl een betaling wordt gedaan. In tegenstelling tot andere mengmethoden voor munten, laat een payjoin-transactie geen duidelijke vingerafdruk achter en ziet het eruit als een gewone bitcoin transactie.

Wordt payjoin al gebruikt?

Ook al wordt payjoin op kleine schaal gebruikt, dan zorgt dit ervoor dat de data van blockchainanalyse bedrijven minder betrouwbaar wordt. Je weet immers niet welke transactie gebruik maakt van payjoin. Omdat ze niet detecteerbaar zijn, weten we niet eens of er al een deel van de betalingen op deze manier wordt uitgevoerd.

Van theorie naar praktijk

Maar hoe werkt dit in de praktijk? Als je gebruik wilt maken van payjoin dan moet je een wallet gebruiken die dit ondersteunt. Zulke wallets kunnen detecteren of een bitcoin-betalingslink (BIP21) ondersteuning biedt voor payjoin. Ze maken een transactie waarbij de factuur wordt betaald. Maar in plaats van dit uit te zenden via het Bitcoin-netwerk, maken ze verbinding via een andere server. BTCPay is een partij die nu zo’n server aanbiedt.

Wil je nu gebruik maken van payjoin? Dan zijn deze drie functies nodig:

  1. Een functie in Samourai Wallet genaamd Stowaway
  2. Een functie in Joinmarket (PayJoin)
  3. Een functie in BTCPayServer genaamd P2EP (Specificatie, Gids)

Daarnaast zijn er nog drie wallets die payjoin willen implementeren:

  • Wasabi wallet
  • Blue wallet
  • Blockstream green

Eind februari was er een bitcoinmeeting in VR. James Lopp sprak over payjoy:

Leave a Reply