blog

Frankrijk wil blockchain Tezos gebruiken voor ontwikkeling cryptocurrency van centrale bank (CBDC)

By 16 september 2020No Comments

Het gerucht gaat dat het Franse Societe Generale de blockchain van Tezos wil gebruiken om een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) op te ontwikkelen. Dat schrijf Nomadic Labs.

Op 15 september kondigde Societe Generale-Forge aan dat ze van plan zijn om Tezos te gebruiken om een ​​aan euro gekoppelde stablecoin te ontwikkelen voor de Franse nationale bank (Banque de France). Nomadic Labs, een ontwikkelingsbedrijf van Tezos uit Parijs, zal ook deelnemen door technologische expertise bij te dragen aan het project.

Michel Mauny, voorzitter van Nomadic Labs: ‘Het Tezos-project, versterkt door zijn technische capaciteiten, zijn aanpassingsvermogen en zijn sterke gemeenschap zijn al aanwezig in verschillende projecten, zowel in Frankrijk en in het buitenland. We zijn vooral blij dat deze technologie is geselecteerd door Societe Generale-Forge, en dit bevestigt dat de kwaliteit en expertise van onze engineering wordt beloond.’

Veelzijdige voordelen

In de aankondiging (PDF) staat dat verschillende functies van Tezos een rol speelden bij de beslissing. Het on-chain bestuur van de blockchain, het proof-of-stake consensusmodel en formeel geverifieerde smart contracts droegen allemaal bij aan de besluitvorming. Het is niet duidelijk hoe SGF van plan is deze mogelijkheden te gebruiken, maar het zegt dat deze functies Tezos ‘ideaal maken voor hoogwaardige financiële toepassingen.’

Frankrijk selecteerde eerder verschillende potentiële partners voor zijn CBDC-project, waaronder Accenture, HSBC en Seba Bank. Het is dan ook niet 100 procent zeker dat de op Tezos gebaseerde oplossing van SGF meer zal zijn dan alleen een test en in de echte wereld wordt geïmplementeerd.

Verschillende blockchains

Tezos valt in dit geval op omdat het een openbare blockchain is, een type blockchain dat zelden wordt gebruikt bij digitale valuta-inspanningen van centrale banken. In plaats daarvan zijn de meeste CBDC’s gebouwd op geautoriseerde enterprise blockchains of op andere digitale grootboeken die slechts in naam een blockchain mogen worden genoemd. Slechts één ander land, Oekraïne, lijkt Tezos te gebruiken als basis voor hun CBDC.

Desondanks hebben verschillende andere landen plannen aangekondigd voor digitale valuta. Zweden is bezig met het ontwikkelen van zijn e-kroon op de Corda-blockchain, terwijl China bezig is met het ontwikkelen van zijn CBDC op een nog onbekende blockchain. Sommige schattingen suggereren dat 45 landen een dergelijke valuta in de maak hebben.

Leave a Reply