blog

Fonds uit Singapore koopt 1 miljard dollar aan bitcoin

By 4 januari 2021No Comments

Three Arrows Capitol, een in Singapore gevestigd hedgefonds, heeft zojuist voor 1,3 miljard dollar aan bitcoin gekocht. Dat blijkt uit een publieke aanvraag bij de Securities en Exchanges Commission. Eigenlijk gaat het niet precies om bitcoin, maar om GBTC aandelen. Dat zijn Bitcoin aandelen die worden uitgegeven door het fonds van Grayscale.

Bijna 39 miljoen aandelen

Three Arrows Capital heeft 38.888.888 aandelen gekocht bij Grayscale Bitcoin Trust. Elk aandeel heeft een waarde van 34,10 dollar (27,70 euro) en is in te ruilen voor 0,001 bitcoin. Ga je uit van de huidige bitcoin koers, dan heeft het hedgefonds dus indirect 1,3 miljard dollar aan bitcoin gekocht.

Grayscale is een investeringsfonds gericht op instutionele partijen. Het fonds koopt grote hoeveelheden bitcoin, en bewaart deze zelf. Het fonds verkoopt bitcoins aan vermogende partijen door GBTC-aandelen uit te geven.

Voor institutionele partijen is dit een eenvoudige manier om blootgesteld te worden aan de koersbewegingen van bitcoin, zonder zelf daadwerkelijk bitcoins te bezitten. Three Arrows Capital maakt nu dus ook gebruik van deze dienst.

Grayscale blijft fonds uitbreiden

Ondertussen blijft Grayscale het fonds uitbreiden. Volgens de laatste update van eind december, beheert Grayscale nu meer dan 20 miljard dollar aan cryptomunten. Het grootste aandeel van Grayscale’s bezittingen bestaat uit bitcoin.

Het investeringsfonds beschikt namelijk over 572.644 bitcoins ter waarde van 18,1 miljard dollar (omgerekend 14,7 miljard euro). Daarmee bezit het fonds op dit moment 2,73% van alle bitcoins in omloop.

De grafiek hieronder toont de bitcoin koers (gele lijn) samen met de bezittingen van Grayscale (blauwe balken). Mogelijk is Grayscale één van de factoren die de prijs van bitcoin omhoog drijft.

Grayscale koopt namelijk in rap tempo bitcoin op. In mei schreven we dat het fonds meer bitcoins koopt dan er gemined worden. Tel daarbij op dat er steeds minder bitcoins beschikbaar zijn op traditionele bitcoinbeurzen, en je weet dat dit positief is voor de koers. Een beperkt aanbod en een stijgende vraag door institutionele partijen zorgen er waarschijnlijk voor dat de prijs van bitcoin zo hard knalt de laatste maanden.

Leave a Reply